Hochkar télen-nyáron

hochkar-taj.jpg 

Síterep, klettersteig, trekking és kerékpártúra paradicsom

Megközelítés

Hegyeshalom – Bécs – A1 autópálya – Ybbs – Göstling – Lassing – Hochkar parkoló (424 km, 4 óra)

Hochkar sí- és snow board terepek

hochkar-sielok.jpg

Budapesttől mindössze 3-4 óra autózással elérhető ez az igazi osztrák hangulatú, 1700-1800 méter körüli hegyekkel övezett sí- és túraparadicsom. A síterep egy három oldalról zárt katlan, amelynek minden oldalán felvonók üzemelnek, a síelők pedig válogathatnak a különböző nehézségű pályák között a kéktől a feketéig. Felvonó vezet az 1808 méteres Hochkar csúcsa alá is (Vorgipfel 1770 m), ahonnan jó időben páratlan kilátás nyílik a környezõ hegyvilágra. Itt található Kelet-Ausztria egyetlen Snowparkja is.

1480-1770 m, szintkülönbség 290 m

hochkar-map.jpg

A Hochkar síterepeit 1480-1770 méter között építették ki (szintkülönbség 290 m). Összesen 18 km pálya található itt, amelyből 2 km fekete, 8,5 km piros és 7,5 km kék pálya. Minden szintű sítudással érdemes ellátogatni ide, mert a teljesen kezdőtől a csaknem profi síelőkig mindenki megtalálja a neki való pályákat. 6 ülős és 3 vonós lift gondoskodik a síelőkről.

A síterep leírása

A Lassing előtti beléptetõkapun áthajtva (itt megvásárolható a síbérlet, amely tartalmazza az úthasználat díját is, 1 napra 29 euró, 6 napra 131,5 euró és 2 euróért visszaváltható a síelés végeztével), jónéhány szerpentinnel kanyarog föl az út az 1480 méteren elterülő síterephez. Az autó   a több szinten kialakított parkolóban helyezhetõ el, majd hajrá, irány a   sípálya! A katlan közepére érve  három irányban indulnak a liftek. Eldönthetjük, hogy a Vorgipfel (1770 m), a Häsing (1728 m) vagy a Leckerplan (1782 m) csúcsáról kívánjuk elkezdeni a síelést. Döntésünknek olyan értelemben nincs tétje, hogy mindhárom hegytetőről választhatunk kék, piros vagy akár fekete pályán történő lesiklást. Ez utóbbiból a legszebb, széles, hosszú és meredek pálya a Häsing csúcsáról indul. A Vorgipfel fekete pályája egy szûk katlanban halad, amely gyakran el van jegesedve – igazi kihívás. A pálya végén viszont a síterep talán legbarátságosabb, farönkökből összerótt hüttéje várja a megfáradt síelőt.
A pályákat folyamatosan karbantartják, ratrakolják. Jellemzõen széles, nagyon jól síelhetõ pályák rendszerével találkozhatunk.
A Leckerplan alsó pályája mellett alakították ki Kelet-Auszria egyetlen Snowparkját. Ez elsősorban a snowboardosok örömére szolgál, mert a pályán gyakorolhatják a különböző trükköket, ugrásokat. Persze csak óvatosan!

Trekking, kerékpár

hochkar-templom.jpg

Programlehetőség családosoknak a gyerekektől a nagyszülőkig

A Hochkar és vidéke bűbájos alpesi táj, ahol pár napot kirándulással eltöltve felüdülhetünk, elfelejtjük a hétköznapok gondját baját. Nyáron harsogóan zöld ez a táj. A bűbájos kis települések fölött tehéncsordák legelésznek, a völgyekben kristálytiszta vizű hegyi patakok futnak. Kisebb-nagyobb gyalogtúrákra, kerékpáros túrákra nagyon alkalmas vidék, ahol érdemes akár családostul kirándulni, mert a gyerekektõl a nagyszülőkig mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelõbb kikapcsolódási lehetőséget.

Heli-kraft klettersteig

hochkar-klett4.jpghochkar-klett1.jpg

  Út a beszállásig

Az autót a felső parkolóban hagyjuk és dél felé indulunk a Vorgipfel (1770 m) és a Hochkar (1808 m) között mélyülő völgyben. Kényelmes gyalogúton haladunk kb. fél órát, balra emelkedő sziklagerinc alatt. A narancs színű felfestéssel jelzett beszállás a völgytalp felé lenyúló legnagyobb sziklapillér aljában található.

 A klettersteig

A beszállástól közel függőleges falon indul  a mászás (C). Vascövekek segítenek megtalálni a lépést, de a gyakori vízfolyások mi-att helyenként csúszós lehet a szikla. 10-15 méteren egy áthajlás alá érünk, innen traverz kezdődik bal kéz felé. Átegyensúlyozunk egy adrenalinfokozónak beépített, láncokkal felfüggesztett fa pallón, majd egy igen kitett kiszögellést követően befordulunk a pillér északi falába. Itt elõbb meredek felszökés következik, majd a függőleges falon cikk-cakkban halad felfelé a kifeszített drótkötél. A mászók itt egymás fölött haladnak, ezért fokozott veszélyt jelent a kőhullás! Végül kioldalazunk egy omladékos hasadék aljába. Innentõl gyakorlatilag az egész klettersteig a gerinc oldalában vezetõ kitett traverz.
Előbb egy hosszú átkötő szakasz következik a sziklafal oldalában, míg megérkezünk az első kötélhídig (Nepal-brücke). Itt egyetlen kifeszített drótkötélen egyensúlyozva, két másikba kapaszkodva kell átlépdelnünk a mélység fölött. A biztosítás természetesen megoldott a felül vezetett negyedik drótról, így leesni nem lehet. A hidat magunk mögött hagyva folytatódik a helyenként rendkívül kitett, igaz, csak B-C-nek minõsített traverzálás. Valójában itt-ott erős C-nek is elmegy, karból kell kilógni és az sem árt, ha a bakancs talpa erősen tapad a sziklán. Újabb „Nepal-brücke”  következik, de itt már csak kető, egy alsó meg egy felső dróttal kell beérnünk. Kötéltáncosok előnyben! Óvatosan lépdelünk át a stabilnak korántsem mondható dróton.
A klettersteig utolsó szakasza következik. Még néhány különösen szellõs lépés, a sziklafal behajlik a cövekek alatt, majd egy újabb, rövid két köteles híd után néhány erőteljes karhúzással fent vagyunk a gerinc, egyben a „steig”  végét jelzõ keresztnél.
Innen a sípályákon keresztül könnyedén lesétálhatunk az autóhoz. Érdemes azonban feltúrázni a Vorgipfel csúcsára, ahol nemcsak szomjunkat csillapíthatjuk a hütte teraszán, de fantasztikus panoráma nyílik a Hochschwab és az Enns-völgyi-Alpok  hegyvilágára.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie