DÄUMLING KLETTERSTEIG

Ausztria, Karintia (Kärnten), Nassfeld Nehézség: C
daumling_fokep Hegység, csúcs, fal:
Karni-Alpok, Gartnerkofel 2195 m
Kiindulópont
Bergbahn Gartnerkofel, felső állomás, 1888 m
Teljes szintkülönbség:
270 m
Mászás:
150 m
Időtartam:
A beszállásig: 15 min
A mászás: 1 h
Lefelé: 20 min
Összesen: 1 h 35 min

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: nyugati
daumling_atnez

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Graz-Klagenfurt-Villach A2 autópályán csaknem az olasz határig, ez előtt a Gail-völgyébe vezető 111-es útra kell letérni Hermagor felé. 
Hermagort is elhagyva Tröpolachnál indul föl az út a Nassfeld síterepre (Nassfeldstrasse). Az első nagyobb parkolónál indul a lift a Gartnerkofel felé. A felső állomáson az étterem teraszáról  már látszódnak a sziklatornyok, ahol a steig vezet, az oda vezető út ki van táblázva.

A túra leírása:
A steig egy háromdrótos kötélhíddal indul, ami az első torony tövébe vezet. Itt indul az igazi mászás a teljesen függőleges falon. C-s, B-C-s felszökések és traverzek váltják egymást a torony tetejéig. A túloldalon kicsit ereszkedve (B) érünk a második, hosszú nepáli hídhoz. A híd bár teljesen biztonságos, a közepén kellemetlenül beleng. A híd túloldalán kiszállási lehetőség van.
A steig a jókora meredek mészkő falon folytatódik. A mászás nem túl nehéz, de szinte végig kitett, meredek, a B-s, B-C-s minősítés ellenére nagyon is mászós steiget kell elképzelni. Föntebb C-s felszökés vezet a szikla túloldalára, ahol izgalmas sziklavilág, két kisebb kötélhíd következik, majd a biztosított szakasz kivezet egy füves-köves tetőre.

Lemenet:
A jelzett túraösvényen előbb egy pihenőpadhoz érünk (szép kilátás), innen aztán gyorsan visszaérhetünk a felső liftállomáshoz. Jobbra fordulva kb. 30 p alatt lehet normál turistaúton fölmászni a Gartnerkofel 2195 méteres csúcsára.

Megjegyzés:
Közepesen  nehéz, szinte végig kitett, nagyon látványos útvonal, amelyet toronymászás, falmászás, traverz, kötélhíd tesz változatossá. Kezdőknek nem ajánlott. A kiépítettsége tökéletes, egyedül a belengő hosszú kötélhíd kellemetlen kicsit. Mászás közben a Karni-Alpok és keletre a Júliai-Alpok panorámájában gyönyörködünk, illetve a lábunk alatt terül el szinte a teljes nassfeldi síparadicsom.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű 

Hasonló klettersteig:
Gamsblick klettersteig
Via ferrata Andrea e Maria Ferrari

Szerző: Galli Károly
Képek: Galli Károly, Gyulai Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C

bergsteigen.at szerint: C

klettersteig.de szerint: C

Közepesen nehéz, de kitett, látványos és tökéletesen kiépített modern sportklettersteig kötélhidakkal, sziklatoronnyal, függőleges fallal és kitett traverzálással.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie