PANORAMA KLETTERSTEIG (Sepp Oberlechner Ged. Weg)

Ausztria, Tirol, Lienz Nehézség: C-D
IMG_4700 Hegység, csúcs, fal:
Lienzi Dolomitok, Grosse Sandspitze 2772 m
Kiindulópont
Lienzer Dolomitenhütte parkoló (fizetős út), 1600 m
Teljes szintkülönbség:
A Dolomitenhüttétől: kb. 1390 m
Mászás:
430 m
Időtartam:
A Dolomitenhüttétől a Karlsbader Hüttéig: 2 h
A Karlsbader Hüttétől a beszállásig: 1,5 h
A mászás: 2,5-3 h
Lefelé a Karlsbader Hüttéig: 1,5 h
Tovább le a Dolomitenhüttéig: 1,5 h
Összesen: 9-9,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: nyugati
panorama atnez Pano_topo kicsi

További topo

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz felé, a város előtt Tristach felé föl a fizetős úton, majd a Lienzer Dolomitenhütte felé, a hütte előtt kb. 200 méterrel van a parkoló (1600 m).
A Dolomitenhüttétől indul a jelzett út a Karlsbader Hütte felé. Ha a Laserz klettertseiggel kombinálva másszuk (ajánlott!), akkor a Rudl Eller-Weg-en a Laserz beszállásához kell eljutnunk. A Karlsbader Hüttétől (2261 m) a Roter turm felé kell indulni, kb. 1 óra alatt érünk a Laserzwandsattel hágóba, 2550 m. Kicsit a hágó előtt, jobbra indul a sziklás és látványos (visszahajló, vöröses falak a Roter turm oldalában) jelzett gyalogösvény, amelyen további kb. 20 p a beszállás.

A túra leírása:
A beszállástól tagolt sziklákon mászunk föl a gerincre (B-C, helyenként C), majd egy trükkös (C) kis sziklán az első torony, a Kl. Laserzkopf tetejére (2690 m). Rövid törmelékes gyaloglás után megkezdjük a mászást a Gr. Laserzkopfra (2718 m), C – kitett, közepesen nehéz biztosított mászás. Innen hosszan ereszkedünk lefelé (B-C) kitett szakaszokon a Galitzenscharteba. Innen dél felé menekülőút indul, 2+-os mászással, kötélbiztosítás szükséges.

Egy rámpa a gerinc északi oldalára vezet (B). Hatalmas mélységek fölött, B-C-s, B-s terepen mászunk föl a Gr. Galitzenspitze dupla csúcsos gerincére a két csúcs közé, ahonnan pár lépés a torony (2710 m). Előbb B-s, rövid lemászással egy kisebb csorbába jutunk, innen B-C-s mászás vezet föl a Kl. Galitzenspitze tornyára (2690 m). E kis toronyról egy hosszú, B-s, C-s, nagyon kitett lemászás újabb csorbába vezet. A csorbából meredek (B-C) mászással egy kisebb tornyot mászunk meg (Böses Mandl), ennek túloldalán leereszkedve (C) a Daumen torony alá érünk (Böse scharte). Itt indul délnek a második menekülőút, ahol 100 m műanyag kötél van beépítve!

A Daumen északi, árnyékos oldalán kapaszkodunk föl (B-C, C), majd kiérünk egy napsütötte platóra. E fölött indul a rövid C-D-s kémény, amely a Daumen-torony csúcsára vezet (2720 m). A torony túloldalán újabb meredek és kitett ereszkedés következik (C) a csúcstömb alatti utolsó csorbába.

A Gr. Sandspitze nyugati oldalában egy repedés mentén, illetve reibungos mészkőtáblán kell hosszan fölmászni (B-C) a csúcskereszthez (2772 m).

Lemenet:
Jelzett, omladékos, helyenként biztosított (B, B-C) ösvény vezet le a csúcsról (Ari-Shübel-Steig). A felső szakaszon mászós, kitett részek is vannak, majd egy nagy törmeléklejtőn haladunk lefelé. Innen két lehetőség van a lemászásra, de a B-C-s Gebirgsjagersteig kiágazását a bejáráskor (2014) nem találtuk, tábla, felfestés nem jelezte. A normál lemeneti út egy újabb schartéba vezet (Scharten-Schartl), ahonnan omladékos, meredek kuloáron, majd a kiszélesedő törmeléklejtőn ereszkedünk lefelé, végül a turistaút a Karlsbader Hüttéhez vezet.

Megjegyzés:
A nagy biztosított alpin gerinctúrák egyike a Lienzi Dolomitok fantasztikus sziklakatlanjának északi peremén. Nehéz, hosszú (mintegy 1400 m drótkötél!), kondícióigényes és nagy magasságokban vezetett, jellemzően nagyon kitett gerinctúra, amely sziklatornyok sorozatán vezet, nagy mélységek fölött. A B-s, C-s jelölés ne vezessen félre senkit, reális a besorolás, mégsem kezdőknek való út! Meredek felszökések és szédítő, C-s, kitett ereszkedések vezetnek végig a hét sziklatornyon, amelyekből az utolsó maga a főcsúcs, a Gr. Sandspitze. A beszállástól nézve megtévesztően közel tűnik a főcsúcs, aztán a folyamatos mászás mellett egyre inkább azt érezzük, hogy újabb és újabb tornyok, ereszkedések, és csöppet sem jutunk közelebb a célhoz. Helyenként törmelékes, kőhullásveszélyes, fokozottan villámcsapás veszélyes gerinc, csak kifogástalan időben másszuk, a jó kondíció és gyakorlottság alapfeltétel. Két menekülőút is indul lefelé, de ezek nem túl bizalomkeltők, csúszós-törmelése a felső szakaszuk, az elsőn 2+ lemászás, a másodikon 100 m beépített fix kötél található. Hirtelen időjárásromlás esetén mégis inkább ezeket válasszuk, mert a gerincről nincs további menekülési lehetőség és még nagyon hosszú, sietni pedig képtelenség. A steigen a biztosítás végig megbízható, csak a Gr. Sandspitzéről lefelé akad néhány neccesebb, de rövid, törmelékes biztosítatlan szakasz.

A Laserz klettersteiggel kombinálva (azon föl, majd átkötés a Laserzwandsattel hágón a beszállásig, majd a csúcsról le a Karlsbader Hüttéhez és vissza a parkolóba) igen nehéz, kifejezetten kondícióigényes, de gyönyörű, mintegy 10 órás program kerekíthető.

Ha a Karlsbader Hüttében éjszakázunk, külön-külön 1-1- napra osztva oldható meg a legkényelmesebben e két klettersteig mászása.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Eterna via ferrata
Königsjodler klettersteig

Szöveg: Galli Károly
Kép: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C-D
bergsteigen.at szerint: C-D
klettersteig.de szerint: C-D
A steig nagy része B, B-C, C-s mászás, de  terep rendkívül változatos – nehéz, sziklás, magashegyi, nagy mélységek fölött. Jellemzően eléggé kitett. . Folyamatos föl- és lemászások jellemzik toronyról toronyra. Kondícióigényes alpin steig megbízható biztosítással, gyakorlottaknak. Havas-vizes viszonyok között klettersteig útként nem járható! Két menekülőút is található, de ezek nagyon törmelékesek.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie