CIMA FANIS ÉSZAKKELETI VIA FERRATA

Olaszország, Dolomitok, Cortina d’Ampezzo Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Fanis-csoport, Cima Fanis déli csúcs, 2980 m

Kiindulópont
Falzarego-hágó parkoló (2105 m)
Teljes szintkülönbség:
875 m
Mászás:
200 m
Időtartam:
A beszállásig: 2,5 h
A mászás: 30-60 p
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-5,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északkeleti

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach). Innen Cortina d’Ampezzo, majd jobbra a Passo Falzarego felé kanyarodunk. A hágóból a 402-es jelzett úton a Lagazuoi-torony és a lift alatt, a tornyot jobbra kerülve megyünk a hágóig (Forcella Travenanzes, 2507 m, útjelző tábla). Innen a 206-os út vezet a Forcella Gasser Depot (2540 m) hágóig ahol újabb útjelző mutatja az utat a Tomaselli beszállása felé (20B). Jobbra a Tofana di Rozes hatalmas falait láthatjuk, ahol a Lipella via ferrata vezet, szemközt pedig a Fanis elképesztő sziklatornyait, amelyek közül a balra eső a déli torony. A Forcella Grande előtt jobbra a jelzésen sziklás, törmelékes terepen (könnyű eltévedni!) majd sziklatornyok között törmeléklejtőn egy hágóig (Forcella Quaire), itt indul a drótkötél.

A túra leírása:

Látványos széles párkány vezet be az útba. Fölötte nem sokkal izgalmas emelkedő és hasadék harántolása következi. Kicsit följebb egy kis torony bal oldalán meredek felszökést kell leküzdenünk (C). Több meredek sziklalépcső vezet át lassan a csúcs északi tömbje alá, míg a mélység egyszerre igen látványossá válik a talpunk alatt: a hágótól északra mélyülő törmeléklejtő fölött mászunk egyre magasabbra. Innen kitett felszökéseken át (C) törünk a csúcs felé, miközben egyre látványosabb az alattunk tátongó mélység, valamint a Dolomitok kinyíló panorámája a Tofana csúcsaival. A csúcs felé a terep egyre barátságosabb (B), majd felértünk.

Lemenet:
Ugyanerre mászunk vissza.

Megjegyzés:
Nagyon szép, közepesen nehéz klettersteig, amely egy könnyebb, de sportos és mászós alternatívát jelent a Cima Fanis déli csúcsára – ezért is tárgyaljuk önálló útként. Jellemzően a csúcs túloldalán vezetett híres Tomaselli via ferrata lemeneti útja. Valóban ez a megfelelő irány (a Tomasellit lefelé nem javasoljuk!), de aki nem vállalja a Tomaselli D-s felszökéseit, annak használható alternatíva a csúcs eléréséhez. Ne feledjük, hogy ez esetben ugyanitt kell le is másznunk és lefelé általában nehezebb a mászás és a kitettség érzése is fokozottan érvényesül. A Tomasellihez hasonlóan csak kifogástalan időben induljunk neki és gondoljunk az ezen északi kitettségű falon hamarabb jelentkező jegesedésre is!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Bivacco della Chiesa, 2630 m

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Col Rodella via ferrata
HTL Wels

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter














Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: -

Végig mászós, nehéz (C) via ferrata helyenként kitett szakaszokkal, a csúcs északi falának lábánál elterülő hatalmas mélységek fölött.A csúcs elérésének könnyebb alternatívája, jellemzően a Tomaselli via ferrata lejöveti útja.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie