KUFSTEINER KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Kufstein   

Szerző: Galli Károly  Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Kaiser-Gebirge, Unteres Gamskarköplf (1975  m)
Kiindulópont
Kufstein, Kaiserbach parkoló (499 m)
Teljes szintkülönbség:
Az Anton-Karg-Haus-tól: 1146 m
Mászás:
375 m
Időtartam:
Az Anton-Karg-Haus-tól a beszállásig: 2 h

A mászás: 1,5 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északi

megjelentHV másolata_kicsi

 

 

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:

Az ausztriai A1, majd  a német 8-as és 93-as, végül az A12 autópályákon Kufsteinig, itt az északi lehajtón kihajtva keressük a Kaiserbach-i fizetős parkolót (a Sesselbahn feliratot kövessük). A parkolóból indul a gyalogösvény, előbb lépcsősorokon, majd hosszan a Kaisertalban a völgy oldalában, mintegy 8 km hosszban az Anton-Karg-Haus-ig. Innen a jelzésen a Bettlersteigen (827. sz. út), az elágazásnál (útjelző) jobbra föl a Güttlersteigen, majd a sziklákat elérve a kőre erősített klettersteig táblánál balra, kicsit föl majd le a beszállásig (1600 m).

A túra leírása:

A mászás kissé lagymatagon indul egy nem túl meredek sziklafelszínen (A-B, B). Fölöttünk azonban félelmetes sziklatorony magasodik, az Unteres Gamskarköpfl  – annak bal oldali gerincén, majd felső szakaszán fog végződni a steig. Kopár mészkőfelszínen kapaszkodunk tovább (B). Följebb rövid gyaloglóterep következik a fekete falszakasz felé, ahol a D kulcshely található (Schwarze Wand).
Ez a szakasz egyáltalán nem hasonlít a bevezető „lankás” sziklafelszínre, hanem vérbeli kemény klettersteig: végig meredek, az elején hosszan enyhén kifelé dől, ezért ugyancsak szükség van karizmainkra a megmászásához. Mesterséges lépést alig találunk rajta. C-D-s felszökéssel indul, majd a rövid D-s szakasz kissé kihajló, mindenképp combos, de fölötte az újabb C-D szakasz is kemény. Aztán tagoltabb sziklákon (B) kimászunk egy újabb rövid gyaloglós átkötő részre. Valójában itt sétálunk ki a csúcstömb bal oldali gerince alá. Szédítő letörés magasodik előttünk, de a steig nem itt, hanem előtte, a szintén meredek falon indul fölfelé (C-D) egy repedés mentén. Kis peremen (B) jutunk az alulról is látható sziklafej tetejére. Innen előbb egy technikásan induló kémény vezet tovább (C-D, C). Fölötte kampósor vezet ki egy sziklapillér (C-D) ugyancsak kitett oldalára (ez lentebbről is jól látszik), majd meredeken fölfelé mászunk a pilléren (C). Följebb változó nehézségű, tagoltabb szakaszok következnek a gerincen vagy annak oldalában (B-C, C).
Hamarosan a kiszállófalhoz érünk. Megdöbbentő a látvány, a beszállásnál fölénk tornyosuló fal felső szakaszába vezet a drótkötél, a mélység és a kitettség hajmeresztő: jó 200 méternyi űr tátong a lábunk alatt a csúcstömb behajló falán, míg végigmászunk a C-s traverzen, a C-D-s felszökésen, majd fölkapaszkodunk egy szűk, meredek bevágásban (C), amely a csúcskereszthez vezet (Unteres Gamskarköpfl 1975 m).

Lemenet:

A csúcsgerincen, majd a csúcs mögötti katlan sziklafalán és törmeléklejtőjén lemászva a táblás elágazásig, innen a feljöveti úton (Güttlersteig) vissza az Anton-Karg-Haus-ig.

Megjegyzés:

Top kategóriás klettersteig mind a mászás, mind a látvány és a kitettség szempontjából, azoknak, akik szeretik a magashegyi jellegű steigeket és nem riasztja vissza a hosszú és nehézkes megközelítés. A biztosítás tökéletes, kampók, cövekek csak ott vannak, ahol nagyon kell. A kiszállófal igazi csemege a látvány és a kitettség szempontjából. Csak tapasztalt mászóknak ajánlott! Havazás, jegesedés esetén nem ajánljuk! Menekülőút nincs.

A klettersteig megközelítése kicsit problémás, mivel a parkolótól mintegy 500 m szintet és 8-9 km-t kell megtennünk az Anton-Karg-Haus-ig, és persze vissza, ha egy naposra tervezzük a túrát. Ez a megadott időkre oda-vissza 4-5 órát tesz rá. Ajánlott ezért a házig menni és ott éjszakázni, majd utána megmászni a csúcsot. A háznál a környező hegyvilág panorámája egészen fantasztikus. Másik lehetőség a bicikli – nem ajánljuk, mert nem megengedett a Kaisertal-ban, de megtűrik. Az elején persze föl kell cipelni a bicajt kb. 150 m szinten át a lépcsősorokon, de utána 45 p alatt a háznál lehetünk.

Mászható időszak:
június-szeptember

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Loser klettersteig
Berthesgadener Hochtronsteig

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: C-D

Nagyon nehéz (D), jellemzően C, C-D, és helyenként rendkívül kitett, alpin jellegű sportklettersteig. Megbízhatóan kiépített. Helyenként kőhullásveszélyes. Gyakorlott mászóknak javasolt, és csak stabil időjárási viszonyok között. Északi jellegéből adódóan gyakran nedves, tavasszal, ősszel a hó és jég okozhat gondot.

Cimkék:

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie