DEGLI ALLEGHESI CIVETTA VIA FERRATA

Olaszország, Zoldo-völgy, Pecol Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Dolomitok, Civetta-csoport, Civetta 3220  m
Kiindulópont
Palafavera-hágó, liftállomás (1514 m)
Teljes szintkülönbség:
1400 m
Mászás:
Kb. 900 m
Időtartam:
A beszállásig (lifttel): 2-3 h

A mászás a csúcsig: 3-4 h
Lefelé a Tissi VF-án: 4 h
Összesen: 9-11 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északkeleti



Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach). Innen Cortina d’Ampezzo, majd a Falzarego-hágón át Selva di Cadore, ez után a Palafavera-hágó a kiindulópont Pecol település előtt. Innen turistaúton (564, 1 óra) vagy lifttel juthatunk föl (utóbbi ajánlott a túra időtartama miatt) a Malga Pioda (1820 m) fennsíkjára.
A lift felső állomásától a Coldai ház (Rifugio Coldai, 2132 m) felé indulunk (556., 45 p), majd a ház után tovább a hegy keleti oldalán 2 ezer m körüli magasságban végigvezető, jelzett, ún. Sentiero Tivan (557) ösvényen a hegy lábánál. Sziklás terepen, olykor könnyű biztosítás mellett (A-B), kb. 1,5 h után érünk a beszálláshoz.

A túra leírása:
Már a Tivan ösvényről látható az az elképesztő méretű fehér mészkőpillér, amelyen csaknem a csúcsig követhető szemmel a via ferrata. A beszállást felirat jelzi. Könnyű drótköteles mászással indítunk (B), ami hamar meredek és kitett kampósorba, majd függőleges létrába vezet (C). Utána egy meredek bevágásban kapaszkodunk tovább (B). Peremek, törmelékes, lépcsős szakaszok, meredek bevágások váltogatják egymást, miközben százméternyi szinteket emelkedünk. Följebb egy látványos, függőleges hasadék jelenti a kulcshelyet (C), itt kampósor segíti a mászást. Lépcsőzetes sziklák, kisebb táblák és törmelékes párkányok következnek az egyre mélyülő szakadék fölött (B). Aztán elérjük a gerincet, és váratlanul kitárul a nyugati oldal panorámája: alattunk az Alleghei-tó (Lago di Alleghe), szemben a Marmolada déli fala és a Sella. Döbbenetes sziklavilágba vezet a ferrata (B, B-C), hol a gerinc keleti, hol a nyugati oldalán, óriási mélységek fölött, sziklatornyok, peremek, kitett párkányok között. A csúcs alatt kb. 300 méterrel indul balra egy menekülő ösvény, amely közvetlenül a Torrani házhoz vezet (Rifugio Torrani, 2984 m), a keleti oldalt harántolva (ránézésre nem túl bizalomgerjesztő). Végül fölérünk a csúcstömb gerincére – innen belepillanthatunk a hegy híres nyugati falának elképesztő mélységeibe -, majd még hosszan kapaszkodunk föl a Civetta 3220 m-es csúcsáig.

Lemenet:
A Torrani házig törmelékes, sziklás terepen mászunk le. A háztól a normál úton (A-B) is visszatérhetünk a Sentiero Tivan ösvényre. A komolyabb – ajánlott – variáció a Tissi via ferratán (C-D) való leereszkedés (lásd ott!). Ez esetben a Tivan ösvény jóval távolibb pontjára érünk, ahonnan hosszú gyaloglás vár a lift felső állomásáig (2-3 h), és ha nem érjük el az utolsót – amire jó esély van – még további kb. 400 m szint le a Palavafera-hágóig. Másrészt Pecol településre is lejuthatunk jelzett ösvényen (587) (lásd Tissi ferrata!).

Megjegyzés:
A ferrata degli Alleghesi a Dolomitok egyik legszebb, egyben egyik legkondíció-igényesebb via ferratája. Különlegessége, hogy háromezres csúcsra vezet, és közel ezer méteres a biztosított mászás, amilyenből nincs sok az Alpokban. Az útvonalat a Tissi ferratával való kombinálás teszi teljessé. Az Alleghesi technikailag nem túl nehéz (C), a kettő közül a Tissi a komolyabb (C-D), főleg ha lefelé mászunk, hisz így nehezebb. Ettől függetlenül csak tapasztalt és nagyon jó erőnlétben lévő kletterezőknek ajánlott. Félelmetes magashegyi környezetben halad, elképesztő panorámával keletre és nyugatra egyaránt. Mindkét irányban teljesíthető, de az Alleghesi jóval hosszabb, így javasolt az Alleghesin föl, a Tissin lefelé mászni (fordítva rengeteget kell törmeléklejtőkön fölfelé gyalogolni, míg a hosszú lemászás az Alleghesin garantáltan elnyű egy kesztyűt).
A Torrani háztól normál úton (A-B-s ferrata) is leereszkedhetünk a Tivan ösvényre, ami hirtelen időjárásromlás esetén mindenképp javasolt.
A magyarul olvasható leírások (Nagyváthy, Sombardier) arról számolnak be, hogy az Alleghesi biztosítása erősen hiányos, akár a kötél is szükséges a nagy mélységek fölött. A 2012-es bemászáskor ezt nem tapasztaltuk – a ferratát azóta valószínűleg felújították és kipótolták, hiszen mindenhol korrekt a biztosítás. A Civetta különösen vihar- és villámcsapás veszélyes hegy, a túra időtartama pedig igen hosszú, ezért csak egész napos stabil időjárási prognózis mellett induljunk útnak!
Tipp: Pecol települést választani bázisul, reggel a Palavafera hágótól indulni lifttel fölfelé, majd az Alleghesi-Punta Civetta-Tissi kör után az 587-es ösvényen visszatérni Pecolba… a kocsiért ráér másnap fölballagni a Palavafera hágóba.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Rifugio Torrani (2984 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, nyár közepéig jégcsákány

Hasonló klettersteig:
Gianni Costantini VF
Via della Vita

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: C-D

Kemény, igen kondícióigényes magashegyi túra 3 ezer m fölé. A via ferrata (degli Alleghesi) jellemzően B-C, helyenként C nehézségű gyakran kitett, igazi magashegyi környezetben vezetett út. A drótkötél biztosítás megbízhatóan kiépített. Az első fele kőhullásveszélyes. Menekülőút csak a csúcstömb alatt kb. 300 m-el, a Torrani menedékház felé indul. 1,5-2 l víz ajánlott.

A Palafavera-hágó, liftállomás (1514 m)

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie