ECHERNWAND KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Hallstatt

Szöveg és kép: Galli Károly

Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Dachstein-csoport
Salzberg 1386 m
Kiindulópont
A fal alatti parkoló Hallstatt-ban (sóbánya vasút alsó állomásánál)
Teljes színtkülönbség:
350 m
Mászás:
290 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p

A mászás: 1-1,5 h
Lefelé: vasútig 15 p, gyalog 45 p
Összesen: 2-3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délkeleti


Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya (Graz)-Semmering-Bruck-Leoben-Liezen útvonalon, majd föl a 145-ös úton Bad Ausee felé, itt balra lekanyarodunk Hallstatt irányába. A városkába érve balra kanyarodjunk a sóbánya vasút parkolójához. Innen tábla és jelzett ösvény vezet egyenesen a beszálláshoz.

megjelentHV másolata_kicsi

 

A túra leírása:
A mászás egy függőleges létrával indul (B), majd sziklás, olykor füves-földes terepen mászunk hosszan fölfelé, nem túl nehéz terepen (B, itt-ott B-C). Az izgalmasabb részek akkor kezdődnek, amikor megpillantjuk a létrát – innen alulról nézve elég meghökkentő látvány a semmibe kinyúló szerkezet. A létráig kisebb cövekek segítségével kell leküzdenünk a gyönyörű mészkő falak képezte akadályokat (C, esetleg egy kisebb áthajlás C-D). Maga a létra alulról is felülről is látványos, rajta állni is élmény, de maga a mászás és az átlépés nem nehéz (B), majd egy B-C falon mászunk ki ebből az útszakaszból.

Rövid gyaloglással érünk a főfal alá. Erőteljes felszökés majd egy ferde traverz vezet be a legszellősebb részbe (C), ahol a nagy semmi fölé kinyúló sziklalépcsőn, apró cövekeken lépdelünk (C-D), majd függőlegesen mászunk fölfelé az enyhén kihajló falon (Roli Dach’l, D, kulcshely). Följebb a mászás könnyebbé válik (C), majd ismét erdei terepre érünk.

Újabb függőleges létra és meredek mászás következik (C-D, itt vigyázzunk az omlásra!), és a steig az erdei ösvénybe torkollva véget ér.

Lemenet:
A kiszállástól jelzett gyalogúton 15 perc alatt elérjük a sóbánya vasút felső állomását (Rudolfstrurm, itt étterem is van). A vasúttal pár euróért percek alatt leérhetünk, vagy szép sétával juthatunk le kb. fél óra alatt Hallstatt belvárosába.

Megjegyzés:
Látványos és népszerű steig, jó időben, hétvégén sokan másszák. A visszahajló létra (igaz, felülről kell mászni) igazán látványos, de a főfal nem itt, hanem kissé feljebb található: még látványosabb és izgalmasabb, főleg kitettsége miatt. Menekülőút nincs és visszamászni sem tanácsos, tehát aki a létra látványától már a parkolóban szédül, inkább ne induljon neki.

Mivel csak fél napos program, érdemes összekapcsolni a környék egyéb látnivalóival: sóbánya látogatás, Hallstattban városnézés, a parkolótól fölfelé a patak folyásirányában fantasztikus vízeséses katlanba túrázhatunk föl, jégbarlang Obertraun fölött, de kisebb klettersteigek is találhatók a környéken (pl. Obertraun, Ewige Wand, Leadership, Mein Land Dein Land, a Laserer és a Schmied Gosaunál stb.

Mászható időszak:
március-november

Menedékház:
Étterem a liftállomásnál)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Zimmereben klettersteig
Hias klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: D

Közepesen hosszú, néhány szakaszon nagyon nehéz (D) és rendkívül kitett sportklettersteig, gyakorlott mászóknak. A biztosítás tökéletes, de a felső szakaszon kőhullás előfordulhat. Kiszállási lehetőség nincs.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie