POTOCNIKOV ÚT

Szlovénia, Solčava Nehézség: B
mrzlafokep Hegység, csúcs, fal:
Kamnik-Savinja-Alpok
Mrzla Gora (Kaltenberg), 2203 m
Kiindulópont
Logarska-dolina, út végi parkoló
Teljes színtkülönbség:
1250 m
Mászás:
2-300 m
Időtartam:
Föl : 4-5 h
Lefelé: 3 h
Összesen: 7-8 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északnyugati
mrzlaatnez wagntempmap1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az M7 autópályán Tornyiszentmiklós – Maribor, majd Ljubljana felé, Sempeter után a Logarska dolina irányába kell az autópályáról jobbra letérni, innen végig táblák mutatják az utat. A Logarska dolina végében, a parkolóban hagyjuk a kocsit és a Rinka vízesés felé vezető jelzett úton indulunk.

A túra leírása:
Szűk negyedóra alatt érünk a látványos Rinka vízeséshez, amelynek sziklafalában, a vízesés mellett egy igen látványos panoráma vendéglőt alakítottak ki. Ne csábuljunk el, hosszú nap vár ránk! Balra a patak hídján átkelve mindjárt meredeken emelkedni kezs a gyalogösvény, és hamarosan a zuhatag fölött találjuk magunkat. Sziklás patakparton érünk a Savinja folyó forrásáig (Izvir Savinje), majd erdőben emelkedve szűk óra alatt a Frischaufov dóm teraszára érünk (1396 m).
Kicsivel a ház előtt, jobbra indul utunk a Savinjsko sedlo (hágó) felé az Okreselj nevű széles, törmelékes völgyön keresztül. A következő elágazásnál is jobbra, a hágó felé megyünk tovább, majd hosszú, meredek kapaszkodás után, lenyűgöző mészkőgerincek alatt, már havasi réteken, nem sokkal a Savinjsko hágó előtt tér el jobbra a Mrzla Gora csúcsára vezető ösvény.
Erősen emelkedve érünk egy kisebb hágóba, majd a csúcsgerinc meredek, sziklás-törmelékes délkeleti oldalába. A csúcsös ösvényeken egy sziklás bevágáson keresztezve majd annak végébe mászunk föl, ahonnan vaspöckök segítségével indul a mászás.
A cöveksor egy sziklás peremre vezet (A), ahol drótkötél segítségével egy kitett fordulót kerülünk meg (B), majd sziklás tetepen egy kisebb csúcsra jutunk. Vaskapósor vezet le a túl oldalán egy újabb hágóba.
A túloldalon fölkapaszkodva egy keskeny, meredek kéményben újra drótkötelet találunk (B). Utána újra sziklás terepen emelkedünk, majd egy meredek, biztosított (A-B) sziklán ereszkedünk kicsit. Innen fölfelé, egy platóra érkezünk, ahonnan kitett sziklaösvény vezet vízszintesen egy 45 fokos lejtőt harántolva a Logarska dolina fölé. Innen meredeken mászunk fölfelé a sziklákon, nagy mélység fölött (I, olykor kisebb szakaszon II-). Újabb toronyra jutunk, de ez még mindig nem a főcsúcs. Egy kisebb hágón átjutva egy széles, meredek bevágás alá oldalazunk be, majd balra fölfelé mászunk sziklás és törmelékes terepen, itt-ott kisebb felszökésekkel. A meredek szakasz végül egy újabb előcsúcsra vezet, innen azonban már rövid gerincátkötéssel a kereszttel jelzett csúcsra érünk.

Lemenet:
Ugyanerre. A gerincen tovább vezető, hasonló nehézségű út egy másik völgybe (Matkov kot) vezet le.

Megjegyzés:
A nagyon szép magashegyi környezetben vezetett túra különlegessége, egyben gyengesége, a biztosítás szinte teljes hiánya. Itt-ott van ugyan drótkötél biztosítás, de sokszor épp ott nincs, ahol kellene. Helyenként némi kitettség mellett kell másznunk, táblákon, kitett gerincszakaszokon, biztosítás nélkül, UIAA I, II- nehézségben. Ezért csak magashegyi jártassággal rendelkező, esetleg némi mászórutinnal is bíró túrázóknak ajánlott.
Vizet a menedékház fölött már nem találunk. Csak kifogástalan időben vágjunk neki!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Frischaufov dom (1396 m)

Felszerelés:
Sisak, túrabot, klettersteig-szett, esetleg kötél

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nehézség értékelése: 

Saját értékelés: B és II-

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: C-D

Nehéz, helyenként kitett magashegyi túra, minimális drótkötélbiztosítással, ellenben a hosszú gerincszakaszon nehéz, sziklás terepen kell végigmászni, részben gyaloglóterepen, részben mászással, max. II-.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie