FEISTRINGSTEIN KLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Aflenz Kurort Nehézség: C
feistfokep Hegység, csúcs, fal:
Hochschwab-csoport, Grosser Feistringstein, 1836 m
Kiindulópont
Bürgeralm parkoló
Teljes színtkülönbség:
281 m
Mászás:
90 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5 h
A mászás: 20 p
Vissza: 1,5 h
Összesen: 3-4 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északnyugati
feistatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópályán (Graz), majd S6 – Kapfenberg, itt föl Aflenz Kurort felé, innen fizetős úton vagy lifttel (Sesselbahn Bürgeralm) föl a Bürgeralm parkolójáig. Innen a 862-es úton a Zlacken felé vezető irányt követjük a jobb oldalon tornyosuló sziklavonulat előtti hágóig. Ide ér fel a 865-ös út Seewiesen felől, ahonnan szintén megközelíthető, ám jelentős, kb. 900 m-es szint leküzdése árán. Tovább Zlacken felé, majd az emelkedő előtt jobbra letérünk az ösvényes, amely a gerinc tetején-oldalában vezet a beszállásig, ahol lefelé indul a mászás.

A túra leírása:
Előbb lefelé mászunk a mészkőgerinc szikláin könnyű, biztosított mászással (A-B, B), mígnem elérük azt a csorbát, amely a Groser Feistringstein sziklaormát választja el a kinyúló hosszanti gerinctől. Kicsit ereszkedünk egy törmeléklejtőn, majd egy függőlegesen induló hasadékban megpillantjuk a csúcsra vezető drótkötelet.
Meredeken indul a mászás (C), apró, de megbízható természetes lépésekkel kell boldogulnunk. Följebb szordokszerű szűkületbe érünk, ahol kisebb felszökések vezetnek tovább (B). A terep kőhullásveszélyes! Fölérünk egy szellős kis átjáróhoz, ahonnan egy hosszanti, megdőlt bevágás fölvezet a platóra. Innen pár perc gyaloglóterep a csúcskeresztig.

Lemenet:
Ugyanezen az úton vissza a Bürgeralmba.

Megjegyzés:
Túra jellegű klettersteig, izgalmas tájon. Seewiesen felől indulva egész napos túra, míg a Bürgeralmból fél naposra is tervezhetjük, összekombinálva a Bürgeralm klettersteiggel.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Grete-Klinger-Steig
Kronich Eisenweg























Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: C

Rövid, az alsó szakaszán rövid szakaszon nehéz (C), jellemzően B-C, B nehézségű, magashegyi jellegű útvonal, ahol nem annyira a mászás izgalma, sokkal inkább a táj szépsége jelenti a fő vonzerőt.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie