INTERSPORT KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Gosau Nehézség: D
interfokep Hegység, csúcs, fal:
Dachstein-csoport, Donnerkogel 2054 m
Kiindulópont
Gablonzer hütte, Gosaukammbahn felső állomása
Teljes szintkülönbség:
Kb. 600 m
Mászás:
470 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 3-4 hp
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-6 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: északnyugati
interatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A1 Az ausztriai A1 autópályáról letérve Bad Goisernig, majd itt jobbra Gosau felső parkolóig. Innen lifttel vagy gyalog a Gablonzer Hüttéig (utóbbi esetben további 6-700 m szint). A jelzés szerint a háztól föl és balra a sziklafal oldalában van a beszállás.

A túra leírása:
Utunk első szakaszán a Gablonzer Hütte fölé magasodó Enzianwandon kezdjük a mászást. Rövid felszökést követően (B-C) egy meredeken dőlő sima mészkőtáblán oldalazunk vaspöckökön lépdelve az egyre mélyülő szakadék fölött (B-C). Pár lépés gyaloglást követően erős, függőleges felszökéshez érünk: ez a „császári bátorságpróba” (C-D). A meredek falból egy igen szellős átlépéssel jövünk ki. Kicsit följebb egy újabb meredek táblán kell átmásznunk (C), majd könnyebb szakaszok következnek, ahol a biztosított részek (B) gyaloglós, földes-köves átkötésekkel váltakoznak, ahol a törpefenyő szertekúszó gyökerein bukdácsolunk.
Átkelünk egy omladékos kis hágón majd egy meredek létrán mászunk föl. A létra tetején egy sziklaélen való nagyon kitett átlépés következik, majd meredeken mászunk fölfelé (C) a falon, fölkapaszkodunk egy újabb létrán, végül némi mászást követően egy füves platóra érkezünk. Innen a gerinc szikláin kapaszkodunk tovább (B-C), majd az északi oldal füves ösvényére érünk.
A második szakasz a Kleine Donerkogel oldalában vezet. Döntően A, B, B-C nehézségben, illetve gyakran gyaloglóterepen kapaszkodunk hosszan fölfelé a gerinc alatti törpefenyős, köves hegyoldalon. A felső szakasz bekanyarodik és újra eléri a gerincet.
A füves túloldalon egy menekülőúton akár le is sétálhatunk, de a steig izgalmasabb részei, no meg a csúcs még várnak ránk. A könnyebb variáns egy bevágásban éri el a főgerincet, a nehezebb a Donnermandl kis sziklatornyának függőleges falán kapaszkodik föl száz méteres mélység fölött (C-D, D). A torony túloldalán könnyű lemászás vezet ugyanazon csorbába (A), majd a harmadik szakasz két bevezetője immár egyesülve halad fölfelé a csipkézett, jobbra-balra hatalmas szakadékokkal övezett gerincen. A mászást meredek felszökések (C) tarkítják a könnyebb átvezető szakaszok között. Följebb a terep szelídül (B-C), majd a csúcs felé a gerinc ellaposodik (A-B).

Lemenet:
A csúcsról a déli oldalon jelzett ösvény vezet vissza a Gablonzer Hüttéig.

Megjegyzés:
Látványos, viszonylag hosszú és helyenként kitett út, néhány nehezebb szakasszal. Esős időben vagy eső után viszont nagyon sáros és csúszós lesz, ilyenkor jóval nehezebb!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Innsbrucker klettersteig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: C-D
klettersteig.de: C-D

Hosszú, közepesen nehéz klettersteig néhány nagyon szellős és nehéz résszel, sok gyalogló szakasszal nehéz sziklás terepen, valamint egy függőleges (kikerülhető) toronnyal (Donnermandl, D) és egy kitett gerincmászással.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie