GREITSPITZ KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Ischgl Nehézség: D-E
greitfokep Hegység, csúcs, fal:
Samnaun-csoport, Greitspitz 2971 m
Kiindulópont
Ischgl, liftállomás
Teljes színtkülönbség:
1600 m (lift nélkül!)
Mászás:
130 m
Időtartam:
A beszállásig: 4 h v. 20 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 4 h v. 20 p
Összesen: 9 h v. 2 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északnyugati
greitatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az A1 autópályán majd Insbruck felé az A12 autópályán haladunk Landeckig, majd erről a 188-as úton kell Galtür felé kell lekanyarodni a Trisandra folyó völgyébe, Ischgl-nél a liftháznál található a parkoló.
Innen jelzett túristaúton a gerincig (nagyon hosszú, oda-vissza 8 h). Javasolt a sílift használata, ennek legfelső állomásától 20 perc séta a beszállás (táblák irányítanak).

A túra leírása:
Meredek felszökéssel indul az út, pedig ez még csak a bevezető szakasz (C). Néhány akasztással elérjük az első elágazást. Balra indul a nehéz variáns. Egy sziklaélen étlépve kell belemászni az északnyugati fal hajmeresztően függőleges és sima falába. Akinek már ez a produkció és borzolja az idegrendszerét, induljon inkább a jobbra vezető, B-C nehézségű könnnyebb útvonal változaton. A falban beépített tappancsok segítik a traverzálást (C), igaz, van, ahol aprócska sziklalépéssel kell ezt megoldanunk (C-D). Beérve a fal közepére, meredeken fölfelé indul a vaskampók sora (C-D). Előbb egyszerűen megy a kapcsolgatás, a felső szakasz viszont egyre nehezebb lesz, a fal kissé kifelé dől, és néhány méteren ugyancsak megdolgoztatjuk a karimainkat (D-E), mígnem felérünk az első tábla tetejére.
Ide ér föl a kerülőút és akinek a könnyebb változat jött be, jobbra térve folytathatja is ezt egészen a csúcsig (B-C). A merészebbek újabb lépővasakkal kiépített traverzen oldalazhatnak be a felső sziklatábla függőleges világába (C). Megjegyzendő, hogy ez a felső szakasz kisé könnnyebb, mint az előbb. Több meredek kapaszkodás következik (C-D), majd egyenesen fölfelé mászunk a rendkívül meredek falon (C). A csúcskereszt alatt érjük el újra a gerincet, innen pár méter a csúcs (A-B).

Lemenet:
A síelők és hegyi kerékpárosok számára kialakított, jelzett úton térünk vissza a felső liftállomáshoz.

Megjegyzés:
A csúcsról elképesztő panoráma nyílik a környező tiroli és vorarlbergi hegyvilágra. Az első, nehéz szakasz vállalása csak gyakorlott és erős karizommal rendelkező mászóknak ajánlható, a gyengébbek válasszák a könnyebb variánst. A felső nehezebb szakasz már ügyesebb kezdőknek is megfelelő lehet, de a kitettség érzését itt is végig bírni kell.
A liftház fölött indul a jóval könnyebb Flimspitz klettersteig (B-C),érdemes egy napra programozni a két utat.

Mászható időszak:
június-szeptember

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű



































Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D-E
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: D-E

E rövid, látványos és nehéz útvonalat egy függőlegesen rétegződött kristályos sziklatáblán építették ki, ami ugyancsak megdolgoztatja az izmokat, valamint az első métertől az utolsóig rendkívül kitett. A kulcshely (D-E) egy rövid, de kifejezetten nehéz enyhe áthajlás a fal közepén, a többi C-D, C. A nehéz szakaszok egy B-C nehézségű gerincúton kikerülhetők.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie