FERNAU KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Stubai-völgy Nehézség: D
fernfokep

Hegység, csúcs, fal:
Stubai Alpok, Egesengrat 2631 m
Kiindulópont
Dresdner Hütte (2308 m)
Teljes színtkülönbség:
320 m
Mászás:
200 m
Időtartam:
A beszállásig: 15 p

A mászás: 1,5 h
Lefelé: 1 h
Összesen: 2,5-3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: keleti

fernatnez fernau-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Salzburg, majd tovább Németországon át Innsbruck, itt be a Stubaitalba, ennek végén a parkolóból akár lifttel, akár gyalog (2 óra) föl a Dresdner Hüttébe, 2308 m. Innen tábla mutatja a beszállás felé az irányt, 10-15 perc séta a falig, 2400 méteren, ahol sárga tábla jelzi az út kezdetét (mellette rövid gyakorló-klettersteigek).

A túra leírása:
A kezdőszakaszon a nekünk, magyaroknak kissé szokatlan formavilágú és tapintású, kristályos kőzetből álló hatalmas, lefutó gerincéleken mászunk, jobbára egyenesen fölfelé. A beszállás fölötti rész könnyen indul (B-C), majd egyre meredekebbé és nehezebbé válik a mászás (C) a megdőlt táblákon, éleken. Néhány rövid szakaszon komolyabban is megdolgoztatjuk a felsőtestünket (C-D). Egyre vadabb sziklavilágba kerülünk, különleges élmény a hatalmas álló rétegek között, élén, tetején mászni (C-D). Végül egy kitett peremen megkerülünk egy sziklatornyot (C) és pihenőt tarthatunk egy kis füves placcon.
Továbbindulva előbb egy nagyon szűk hasadékon kell átpréselni magunkat, testesebb mászók jobban teszik, ha a hátizsákot maguk előtt tolva igyekeznek átjutni. A túloldalt egy rendkívül kitett traverz indul a függőleges falon (D), majd a bordát megkerülve meredeken mászunk fölfelé az élen (C-D), végül fölérünk a gerinc egy látványos kis tornyára (C). A gerinc tetején majd oldalában mászunk tovább (B-C), majd újabb kis traverz, utána rövid felszökés következik (C-D). Pár lépés gyalogló átkötést követően egy hasadékban kell függőlegesen fölmásznunk (C-D), majd újabb kitett traverzálás a fémtappancsokon (B-C), és újabb meredek mászás fölfelé, nagy mélység fölött (C). Egy kis fenyőt megkerülve jön az utolsó felszökés (C), majd a gerinc egyre inkább ellaposodik (B), majd a biztosított szakasz véget ér. Innen további kb. negyedóra gyaloglás a csúcs.

Lemenet:
A kitaposott és az irányából egyértelműen a völgyben látható Dresdner Hütte felé vezető visszakanyarodó ösvényen balra le.

Megjegyzés:
Nagyon látványos steig, igazi örömmászás a klettersteig-imádóknak, csodálatos, gleccserekkel gazdagított magashegyi környezetben. Nehéz, de nem extrém, látványos, kitett, izgalmas és változatos biztosított út.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Silvapark klettersteig
Tirolerweg

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: C-D

 

A modern, izgalmas és biztonságos osztrák klettersteig archetípusa: közepesen nehéz mászás itt-ott rövid nagyon nehéz szakaszokkal. Végig kitett, izgalmas, látványos és profi módon kiépített.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie