HANS VON HAIDSTEIG

Ausztria, Alsó-Ausztria (Niederösterreich), Prein Nehézség: C-D
haidfokep Hegység, csúcs, fal:
Rax-Schneeberg csoport, Rax, Preiner Wand 1783 m Délnyugati fal
Kiindulópont
Prein fölött, Griesleitenhof parkoló, 680 m
Teljes színtkülönbség:
950 m
Mászás:
420 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5 h
A mászás: 2 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: délnyugati
haidatnez haidsteig-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya-S6 autópálya, majd Gloggnitznál lehajtva Payerbach, Prein, innen jobbra Griesleitenhof felé fölkanyarodva 3-4 óra alatt érhető el.
A parkolóból a sárgával jelzett úton indulunk föl, majd átváltunk a zöldre, végül a pirosra. Elhagyunk egy forrást, kiérünk az erdőből és a Neue Seehütte felé vezető Holzknechtsteigen harántoljuk a Prein Wand alatti törmeléklejtőt, mígnem 1360 méteren elérünk a beszállásig, amit a drótkötél vége és piros „Haidsteig” felirat jelez.

A túra leírása:
A beszállás fárasztó megközelítését követően előbb könnyű mászással (B-C) jutunk közelebb a tényleges beszállófalhoz. Itt egy 10 m körüli függőleges vaslétrán kezdődik meg a mászás (B-C). Az útvonal alsó harmada talán a leglátványosabb, egy kissé megdőlt, jól tagolt mészkőtáblán építették ki. A létra fölött erősen kapaszkodnunk kell, a legörbült mesterséges lépésekről pedig könnyen lecsúszhat a lábunk (C). Innen cikk-cakkban halad a drótkötél, a mászás eléggé kitett és közepesen nehéz (C-D). A felsőbb szakaszon a meredekség csökken (C), végül egy sziklás-köves gerincen találjuk magunkat (ide ér fel a jóval könnyebb korábbi útvonal, az „alter Haidsteig”).
Beérünk a fölénk tornyosuló Preiner Wand alá, ahol biztosított harántolással (B) kerülünk a középső szakasz kezdetét jelentő újabb 10 méteres vaslétra tövébe. A létrát követően hatalmas sziklahasadékba kerülünk. Itt előbb egy csúszós, simára koptatott falon kell fölmásznunk (C), majd a hasadék egyre meredekebb lesz és teljesen beszűkül: előbb egy apró létrát, majd az ezt követő szűkületet leküzdve (C-D) kerülünk ki a hasadék felső végét jelző sziklapárkányra, majd egy törmelékes lejtőre. Itt találjuk a Fekete Madonnát (Schwarzen Madonna, 1585 m) és véget ért a steig második szakasza.
A harmadik rész ár a tetőre vezet, és jóval könnyebb. Előbb fölfelé indulunk az omladékos sziklán, majd balra, néhány rövidebb mászással elérjük azt a nagy párkányt, amelyen hosszan kapaszkodva (B), egy kisebb hasadékon átlépve végül a csúcskereszttől nem messze elérjük a Rax-fennsík peremét.

Lemenet:
A Preiner Wand csúcskeresztjétől északnak indulva hamarosan a Preinerwandsteig (A-B) kiszállásához jutunk, amelyen visszajutunk a piros útra, majd a parkolóba. Délnek fordulva előbb a Neue Seehüttét érjük el, amely fölött az omladékos Holzknechtsteig indul és visszavezet a Haidsteig beszállásához.

Megjegyzés:
A Rax legnépszerűbb klettersteigje, amely ennek megfelelően gyakran zsúfolt. Az alsó szakaszon és főleg a katlanban ezért fokozott a kőhullás veszélye, sisak kötelező! Kiváló gyakorlóterep és gyönyörű túra. Korábban több forrás D nehézségűnek közölte, ami túlzás. A Preiner Wand délebbre eső, párhuzamos sziklafalán található a Königschusswandsteig (E), amely rövidebb, de lényegesen keményebb.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
Neue Seehütte (1643 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Wildenauersteig
Dachstein Ostgrat klettersteig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C-D
bergsteigen.at: C-D
klettersteig.de: C-D

Ez egy klasszikus út, látványos, élvezetes, kissé nehéz, és a mélység élményét is megtapasztalhatjuk, de komolyabb nehézségtől nem kell tartanunk rajta. Ideális a klettersteigek világába már belekóstolt, de még az elején tartó mászóknak.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie