A Haidsteig – párhuzamos világok

A párhuzamosok a Rax-platón találkoznak I.

A Hans von Haidsteig klettersteig

A Rax-plató keleti oldalán emelkedő Preinerwand (1783 m) a Budapesthez – no meg a Dunántúl városaihoz – legközelebb eső és leggyorsabban elérhető igazi alpesi jellegű fal. Meredek sziklaletörésén két klettersteig fut a Rax-fennsík pereme felé, egymással csaknem párhuzamosan. Az északabbra eső Haidsteig az ismertebb, a hosszabb, és a könnyebb: C-D nehézségű. A fal szélső bástyáján épített Königschusswandsteig valamivel rövidebb, kevesebben látogatják, és E, II+ fokozatú. Utóbbit csak a leggyakorlottabb „vasalóknak” ajánljuk!

Mászás a Haidsteig alsó szakaszán

Mászás a Haidsteig alsó szakaszán

A Haidsteig beszállását felfestés és az induló drótkötél jelzi. A Neuen Seehütte házhoz vezető túraösvényről jobb kéz felé kell eltérni. Könnyű drótköteles szakaszt követően érjük el az út tulajdonképpeni beszállását, ami jelen esetben egy 10 méteres vaslétrát jelent. Aki idáig nem tett volna meg, itt, mindenképp vegye föl a beülőt, klettersteig szettet, sisakot, kezdődik a mászás!

A Haidsteig közepesen nehéz klettersteig, ideális azok számára, akik megfordultak már néhány könnyebb útvonalon (B, C), és szeretnék kipróbálni tudásukat egy komolyabb mászás során, amely azonban mégsem támaszt extrém igényeket. A D nehézségű szakasz mindössze pár méter, és – véleményem szerint – túlértékelt. A Haidsteig valójában egy gyönyörű szép, közepes kondíciót, szédülésmentességet, némi ügyességet igénylő, viszonylag hosszú (420 m), maximum C-D nehézségű út. A beszállás a parkolótól 1-1,5 óra, maga az út 2-3 óra, a végétől a csúcs 10 perc – a teljes magasságkülönbség a parkolótól 950 méter. A Neuen Seehütte ház a csúccsal ellentétes irányban 15 perc. Lefelé a Preinerwandsteigen 2-2,5 óra. Klettersteig szett, sisak kötelező!

A függőleges létra leküzdését követően az ösvény cikk-cakkban halad fölfelé a megdőlt mészkőtáblán. Percek alatt számottevő lesz a lábunk alatti szakadék mélysége, miközben kiváló sziklafogások és a drótkötél segítségével kapaszkodunk egyre följebb. A mesterséges lépéseket itt-ott megkoptatta az idő és a látogatók nagy száma. Ez a szakasz C-D nehézségűnek van jelezve. Fokozottan figyeljünk a helyes biztosításra, és mindkét karabinerrel kapcsolódjunk a drótkötélhez! Ahogy följebb érünk, a meredekség csökken, majd egy omladékos platón, gyaloglóterepen haladunk tovább.
Hamarosan újra beérünk a következő sziklafal tövébe, itt indul a Haidsteig második szakasza. Újabb, az előbbinél is magasabb létra jelzi az indulást. Óvatosak legyünk a kilépésnél, meglehetősen magasan van és kitett. Egy gyönyörű párkányon oldalazunk pár lépést, majd hatalmas sziklahasadékba vezet az út. A hasadék bal oldalfalán folytatódik a biztosított szakasz. Az elején, ha vizes-síkos a szikla – itt ez gyakran előfordul – karizmainkra is ugyancsak szükség lesz a továbbjutáshoz. Följebb a hasadék összeszűkül és ebben a szűkületben kell felküzdeni magunkat, kisebb létrák segítségével. Itt található a D nehézségűnek jelzett rövidke szakasz, ami semmi nehézséget nem jelenthet annak, aki idáig eljutott. Innen már csak egy párkány következik, ahonnan érdemes visszapillantani a hasadék torkába, majd újra törmelékes gyaloglóterep következik. Megérkeztünk a második szakasz végére, a Haidsteig híres Fekete Madonnájához.
A pihenőhelyről ferde sziklatábla vezet lefelé. Ezen az úton a szomszédos sziklafal klettersteigjének, a Königschusswandsteignek a beszállásához lehet lejutni (könnyű sziklamászással!). Figyelem, ezt csak azok vállalják, akik megmérették már tudásukat E fokozatban, mert a „König” valami egészen más, mint a barátságos „Haid”! Az átkötésen pedig található egy rövid III- szakasz!

A Preiner Wand nyugati fala

A Preiner Wand nyugati fala

Érdemesebb elsőre a Haidsteig teljes megmászását vállalni. Ha így döntünk, jó tudni, hogy az út nehezén már túljutottunk. Ami a harmadik szakaszon előttünk áll, az könnyű, vagy kissé nehéz drótkötéllel biztosított mászás, gyönyörű panoráma mellett, félelmetes mélységek fölött. A Madonnától jobbra felfelé indul az út egy lapályos sziklaöblözetben, de aztán balra fordulunk, és nagy ívben, oldalazva kerüljük meg a fölénk magasodó sziklatömböt. Az út végén egy kereszthasadék fölötti átlépés jelent még mérsékelt izgalmat, majd hamarosan fönt állunk a Rax-fennsíkon. A köves ösvényen továbbhaladva percek alatt elérjük a csúcskeresztet.
A szélfútta sziklaperemről széttekintve és a zöldellő hegyek, fehér sziklák panorámájában megfürödve érdemes azzal a gondolattal is eljátszani, hogy az Alpok hatalmas, a Francia Riviéráig terjedő több ezer kilométeres, gigantikus ívének legkeletibb bástyáján, annak is keleti ormán, a Preinerwandon állunk.
A csúcsról vagy a Preinerwandonsteigen, vagy a Neuen Seehütte (étel, ital kapható) érintésével a Holcknechtsteigen (sziklás, meredek gyaloglóterep) juthatunk vissza a parkolóhoz.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie