2015: 10 klettersteig Magyarországon

MAGYARORSZÁG KLETTERSTEIG NAGYHATALOM, 2015

Pár éve a Cuha patak vadregényes völgyében túrázgatva az egyik látványos kanyarulatnál, ahol pár padot is elhelyeztek, hisz olyan szép itt a szurdok a szemközti mészkőszirttel és az azt körbefolyó bővizű patakkal, emlékszem, arra gondoltam, milyen szuper ferrátákat lehetne itt építeni. Mészkő sziklák, patak, a vasút alagútja, viadukt… mi kell még egy igazán látványos biztosított mászóhelyhez? Hej, ha ez Ausztriában lenne, már rég ott kúszna a drót a falakon. De hát idehaza erre semmi esély…

Aztán elszaladt pár év, ma 2015 év vége van, és három magyarországi helyszínen tíz klettersteiggel büszkélkedhetünk, összesen 1700 m drótkötéllel és 600 m szinttel. Csesznek, Tatabánya, majd legutóbb a Cuha-völgy mára a ferráta rajongók Mekkájává vált. A patakparti padokkal szemben, a látványos mészkő bástyán D-s ferráta kúszik haránt irányban, az Ariadné fonala. A völgyben kissé följebb, túl a viadukton pedig a könnyebb, de nagyon látványos vezetésű Bucsek Henrik Emlékút.

Hogy is áll tehát ma (2015 december) a tízes lista?

Csesznek, Kőmosó szurdok:

Ostromlók útja – C
Várpanoráma út – C-D
Tálos Zoltán emlékút – E
Futrinka Ucca -B-C
MZ/X – E-F

 Tatabánya

Hét Vezér út (és Öt Vezér út) – C
Turul út – D (E variáns)
Kata út – E-F

 Cuha-völgy

Bucsek Henrik Emlékút – C-D
Ariadné fonala – D

 Részletesen:

http://www.vasaltutak.hu/

 

A magyarországi klettersteigek – vasalt utak – kiépítéséért elsősorban a tatabányai Alpin Sport Klubot illeti a köszönet!

tatab1P1220756OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_7864IMG_1675IMG_1702

Szöveg:
Galli Károly

Fotó:
Galli Károly, Gyulai Péter, Pál Vince

Cimkék:

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie