MEIN LAND DEIN LAND KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Bad Goisern Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Totes Gebirge, Predigstuhl 1278 m
Kiindulópont
Berghof Predigstuhl parkolója (973 m)
Teljes szintkülönbség:
Kb. 300 m
Mászás:
70 m
Időtartam:
A beszállásig: 30 p
A mászás: 30 p
Lefelé: 30 p
Összesen: 1,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: keleti

mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:

Az ausztriai A1 autópályáról letérve Bad Goisernig, majd a főútról letérve a Berghof Predigstuhl táblákat követve kanyargunk föl a Berghof parkolójáig.

Innen a jelzett úton (előbb széles kocsiút, majd meredek ösvény az erdőben) föl a Predigstuhl felé. A meredek kaptatón fára helyezett tábla jelzi balra Leadership klettersteig felé vezető, nehezen észrevehető ösvényt – itt még tovább kapaszkodunk fölfelé, majd kb. 50 m után jobbra a sziklafal alatt vezető ösvényre térünk. A fal tövében haladva pár perc múlva egy sziklahasadéknál találjuk a beszállást (fejünk fölött láthatjuk a kötélhidat és néhány furcsa, visszahajló falra szerelt létrát – ezek nem részei a steignek).

A túra leírása:
A fal tövénél nyíló rendkívül szűk, és a faltetejéig, 30-50 m magasságig húzódó hasadékba kell pár métert besétálni. Félhomályos barlangi környezetben kezdjük meg a mászást a hasadék egyik falában elhelyezett kampókon (B, C). Hamar magasra kapaszkodunk, közben a sziklaüreg hol kitágul, hol úgy beszűkül, hogy kényelmesen átléphetünk a mélység fölött a szemközti falon elhelyezett kampóra. Végül úgy 20 m magasan a beszállás fölé kanyarodunk (C). Innen indul a kötélhíd immár a sziklafal külső oldalára. Egy szál drótkötélen egyensúlyozva és egy másikba kapaszkodva-biztosítva hagyjuk el a hasadékot. A fal külső oldalán drótköteles, vaskampós, illetve a sziklafalon reibungos szakaszok, és fektetett létrák váltják egymást, míg átlósan fölfelé harántoljuk a falat (B-C). A steig végét egy kitett és látványos felszökés jelzi (C).

Lemenet:
A fal tetejét elérve a kitaposott ösvényen gyalogolunk vissza a Predigstuhl felé vezető jelzett útra. Ezt elérve balra (lefelé) visszatérünk a kiindulóponthoz, jobbra fordulva föltúrázhatunk a Predigstuhl csúcsára (kb. 20 p).

Megjegyzés:
Rövid, de rendkívül látványos steig. A beszálló függőleges barlanghasadék önmagában egyedülálló, majd az imbolygó (de persze teljesen megbízható) kötélhíd garantálja, hogy adrenalinszintünk a hétköznapi szint többszörösére szökjön. Éppen ezért nem kezdőknek való útvonal. Érdemesebb előbb a közeli Leadership klettersteiget megpróbálni, aztán jöhet ez a steig, és ha minden rendben van, vágjunk neki az Ewige Wand Steignek (D).

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Leadership klettersteig
Laserer alpin klettersteig

Szöveg: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Todorovic’ Tamara

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: -
klettersteig.de: C-D

A klettersteig közepesen nehéz, de jellemzően nagyon kitett. Egy függőleges barlangi hadasékkal indul, amelyből egy két drótos kötélhídon kell kimászni úgy 20 m magasban. Kiszállásra nincs lehetőség.

1 megjegyzés »

  1. [...] klettersteig: Mein Land Dein Land klettersteig Adolari [...]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie