LASERER ALPIN KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Gosau Nehézség: C
Hegység, csúcs, fal:
Dachstein-csoport, Lärchkogel
Kiindulópont
Gosausee, Hotel Gosau parkolója
Teljes szintkülönbség:
Kb. 100 m
Mászás:
100 m
Időtartam:
A beszállásig: 10 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 10 p
Összesen: 1 h 20 p

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: nyugati
mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A1 Az ausztriai A1 autópályáról letérve Bad Goisernig, majd itt jobbra Gosau felső parkolóig. Itt tábla is van a klettersteigről. Innen a Gosausee partján (ha az étterem teraszánál szemben állunk a tóval, bal kézre), a part menti gyalogúton sétálunk a beszállásig, amit tábla is jelez.

A túra leírása:
Rendhagyó módon ez a steig lefelé indul: előbb a tóparti út és a víztükör közötti sziklákon mászunk végig B, C. Már innen is gyönyörű a panoráma. A hosszú traverz után egy kötéllétra vezet át az út alatti szakaszból az út fölöttibe, itt ki lehet szállni a létra előtt. A függőleges kötéllétra egy C-s traverzbe vezet, majd meredeken fölfelé mászunk a kampókon egy szép, kitett falon (C). Aztán lefelé fordul a drót (B-C), de itt a B-s szakaszok is nagyon kitettek. Elérjük a kötélhidat: egy szál dróton kell végigegyensúlyozni és egy felső dróton biztosítani és kapaszkodni egyben. A híd után jön egy újabb meredek felszökés (B-C), majd lemászunk a tóparti útra (B-C).

Lemenet:
A tóparton visszasétálunk a Hotel parkolójához..

Megjegyzés:
Kicsit kalandpark jellegű klettersteig, amit némi gyakorlattal vagányabb kezdők is megpróbálhatnak, de a szédülésmentesség alapfeltétel! Ha az út alatti rész elég volt, inkább szálljunk ki az izgő-mozgó, kitett kötéllétra előtt. Megbízható cövek és kampósorok segítik a másázst a drót mellett. A steig legfőbb jellemzője a gyönyörű panoráma a tóra, a Dachsteinra és a Gosaukamm sziklavilágára. Rövid program, érdemes kiegészíteni egy tó körüli sétával vagy a völgyben kicsit lejjebb található Schmied klettersteiggel (C, var. D/E).

Mászható időszak:
egész évben

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Mein Land Dein Land klettersteig
Adolari klettersteig

Szerző: Galli Károly
Fotók: Galli Károly, Gyulai Péter

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C
bergsteigen.at: C
klettersteig.de: B-C

Közepesen nehéz sport klettersteig. Jellemzően nagyon kitett. Egy drótkötél létra és egy hosszú, kétdrótos kötélhíd teszi még változatosabbá. A kiépítés tökéletes. A létra előtt ki lehet szállni. Némi gyakorlat szükséges.

1 megjegyzés »

  1. [...] Hasonló klettersteig: Leadership klettersteig Laserer alpin klettersteig [...]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie