GEBIRGSVEREINS-KLETTERSTEIG

Ausztria, Alsó-Ausztria (Niederösterreich), Hohe Wand Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Gutensteiner Alpok, Hohe Wand 1052 m keleti fal
Kiindulópont
Oberhöflein vagy Zweiersdorf
Teljes színtkülönbség:
350 m
Mászás:
200 m
Időtartam:
A beszállásig: 45 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 1 h
Összesen: 3 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: délkeleti

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya, majd Bécsújhelynél (Wiener Neustadt) jobbra a Hohe Wand táblánál kell lekanyarodni, innen táblák jelzik az Oberhöfleinig. A kanyar utáni parkolóból előbb jelzetlen ösvény indul a fal irányába, majd a sárga jelzésen a Wagnersteig felé gyalogolunk. Ugyanide jutunk szintén a sárgán Zweiersdorfból is, a Seiser Toni táblákat követve, majd a Wagnersteig
táblánál jobbra fordulva. A sziklafal alatt futó kék pöttyökkel jelzett Wandfussteiget elérve jobbra fordulunk, és rövidesen a beszálláshoz érünk (tábla az út adataival). Innen tovább haladva a Wildenauersteig beszállásához jutunk. Indulhatunk a fennsíkról, a Wilhelm-Eichert Hüttétől is, le a Wagnersteigen, majd az előbbieknek megfelelően a kék pöttyözéses jelzésen.

A túra leírása:

A steig alsó szakasza egy látványos, már a Hohe Wand alatt futó útról nézve is impozáns sárgás-vöröses, függőleges sziklafalon vezet. A beszállástól előbb kissé nehéz mászással (B-C) jutunk el rövid, könnyű átkötő szakasz (A) után a fal tövébe.

Az alsó falszakasz közel függőleges, nagyon kitett és nehéz (max. C-D). A kezdő felszökés mindjárt egy kis áthajlásba vezet (C-D), majd egy átlós traverz (C) és egy látványos és igen kitett pillér (C) mászásával jutunk a fal tetejére.

Elértük a csúcsról lefutó csipkés gerincet. Kissé lefelé mászunk (B), következik a drótkötélhíd, amely megkerülhető és nem túl magasan vezetett. E fölött egy erdei átkötésen különös, egy sziklafal oldalában meredeken épített drótkötél létrához érünk (B), amely egy kitett és igen meredek falban folytatódik (C-D).

Innen pár lépés gyaloglás vezet a kiszállófalba. Balra menekülőút indul! Előbb egy meredek erdei falon mászunk föl (C-D), majd látványos traverzen (C), ahonnan remek kilátás nyílik a környező sziklavilágra és a szomszédos Wildenauersteig felső szakaszára. A traverz után kissé áthajló felszökés indul (D), ahol jókora kampó segíti a fellépést. Az áthajlás fölötti pár méter a keményebb, mert nincs mesterséges lépés a falon. Aztán a szelídülő C-s fal kivezet a steigből, fönt állunk a Hohe Wand fennsíkperemén.

Lemenet:
Balra a Wilhelm-Eichert Hüttétől induló Wagnersteigen (A) vagy jobbra a Hubertushaus-tól induló Springlessteigen (A).

Megjegyzés:
Igen meredek, kitett és nehéz, de nem extrém útvonal, modern, látványos vonalvezetéssel, tökéletes biztosítással és remek kilátással. A D körüli kulcshely és néhány C-D-s szakasz, illetve a kitettség miatt kezdőknek nem javasolt, gyakorlottabbak számára (aki C-D ig rendben van, vállalhatja!) viszont örömmászás. Ha mégis gond lenne, a D-s utolsó falszakasz előtt balra kisétálhatunk. Érdemes összekapcsolni a közeli Wildenauersteiggel (D).

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
Wilhelm Eichert Hütte, Hubertushaus

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Loser panoráma klettersteig
Pittentaler klettersteig

Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: D

Vadiúj (2013), szép vonalvezetésű, nehéz modern sportklettersteig, a kulcshely alulról súrolja a D-t (ami pár méter), jellemzően C, C-D vagy könnyebb. A felső, D-s szakasz előtt menekülőút indul. Különösen a kezdőfal nagyon meredek és kitett. A biztosítás tökéletes, bár pár helyen kissé laza a drót.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie