Tombol a klettersteig-láz Ausztriában!

A Dolomitok-béli Costantini mintájára megépült a Dachstein „szuperferrata”. Valójában a meglévő Johann klettersteig (E) „alá” építettek egy 300 méteres D utat, ez lett az Anna klettersteig, tovább. felújították a Hoher Dachstein csúcsára a keleti gerincen át vezető korábban ugyancsak lepukkant, „ősi” utat. A teljes szintkülönbség így meghaladja az 1200 métert. Bár az Anna klettersteigen még nem jártam, a Costantinivel összevetve elmondható, hogy a Dachstein jóval „mászósabb”, hosszú, kitett, függőleges falakkal és jóval kevesebb gyaloglással. Ugyanakkor a Costantiniról lefelé is mászni kell, míg itt akár leliftezhetünk vagy gyalogúton juthatunk le. Jövőre remélhetőleg elkészül a beszámoló a teljes klettersteigről!

A nem túl rég épült Weg ohne Grenzen klettersteig alatt is épült egy új út, a Gresselweg (290 m, C-D). A Cellon csúcsát így csaknem végig klettersteigen érhetjük el a Plöckenpasstól, ami mintegy 600 méternyi mászást jelent.

A magyar határhoz viszonylag közel esik a Bad Eisenkapel mellett épített Türkenkopf klettersteig (D-E), amelyet érdemes összekapcsolni valami jó kis túrával a Kamniki Alpokban.

Az új steigek egyébként főleg Salzburg környékén, a Dachstein vidékén és Tirolban létesültek, de Ausztrián túl, a nyolcvanas évektől számolható mintegy húsz éves kihagyás után a Dolomitokban is újraindult a via ferraták építése.

Az új utak közül a hegyvilág oldalain olvashatsz még a Königssee fölött épült kőkemény Grünstein klettersteigről (2009), valamit a Hallstatt fölött létrehozott látványos Echernwand steigről (2010).

Cimkék:

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie