JUBILEUMS – LEHNER WASSERFALL KLETTERSTEIG

Ausztria, Tirol, Längenfeld Nehézség: C (E)
jublehnfokep

Hegység, csúcs, fal:
Stubaier Alpok, Ötztal Rauher Oppen
Kiindulópont
Beim Heimetmuseum parkolója 
Teljes színtkülönbség:
260 m
Mászás:
140 m
Időtartam:
A beszállásig: 15 p
A mászás: 1 h
Lefelé: 30 p
Összesen: 2 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: keleti

jublehnatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Salzburg, majd tovább Németországon át Innsbruck, tovább az A12-esen majd be az Ötztalba, ott Längenfeldnél Lehner Au felé, itt már táblák mutatják az utat a Beim Heimetmuseum felé és a hatalmas vízesés is jól látszik. A parkolóból a táblák szerint a beszállásig.

A túra leírása:
A A steig igen látványos függőleges fallal kezdődik, ahol vaskampók és drótkötél segítségével kapaszkodunk föl (C). A fal felső szakaszán több kisebb, izmos áthajlást kell leküzdenünk (C). A fal fölötti szakaszon lépcsőzetes sziklákon pihenők (B) és felszökések váltogatják egymást (C). Kiérünk a szurdok vízesés felőli oldalára, ahol traverz kezdődik a sziklafalba épített cövekeken (B). Az áthajló fal alatt vezető. Nagyon látványos szakasz (B-C) egy kicsi, de izmos áthajlásban folytatódik (legalább is erős C).
A vízesés melletti párás, csúszós közegben mászunk cövekeken és vaskampókon (B-C) egészen egy, a steig fölé boltozódó sziklapadig. A durva áthajlás alatt a drótkötél balra fordul és kényelmesen megkerüli azt (B). Aki agyobb kihívásra vágyik, a beépített kampók segítségével magán az áthajláson is fölverekedheti magát (E). Erős muszklira szükség lesz hozzá! Innen a csúcsig nem túl megerőltető, de nagyon kitett mászással jutunk föl a hosszú kampósoron (B-C, C).

Lemenet:
A vízesés tetejétől erdei ösvény vezet vissza a parkolóhoz.

Megjegyzés:
Kiváló gyakorlóútvonal üygesebb kezdőknek is felügyelettel, ahol egy E áthajlás is próbálgatható, biztonságos körülmények között (önbiztosítás!).

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Pirknerklamm klettersteig
Johnsbach Übungklettersteig

Nehézség értékelése:


Saját értékelés: C (E)

bergsteigen.at: C (D-E)

klettersteig.de: C

 

Kissé nehéz, de annál látványosabb klettersteig, kitett mászással a dübörgő vízesés mellett/fölött, néhány kisebb izmos áthajlással, függőleges kezdőfallal és egy extrém visszahajló szakasszal (E), amely azonban megkerülhető.


Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie