TÜRKENKOPF KLETTERSTEIG

Ausztria, Karintia, Bad-Eisenkapel
Nehézség: D-E
Hegység, csúcs, fal:
Karavankák,
Boschitzberg 1228 m
Kiindulópont
Bad Eisenkappel ( 556 mm)
Teljes színtkülönbség:
290 m
Mászás:
290m
Időtartam:
A beszállásig: 5 p

A mászás: 2 h
Lefelé: 30 p
Összesen: 2,5-3 h h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: keleti
mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Autóval a Hegyeshalom-Bécs-A2 autópálya, amelyről a B82-es út vezet Bad Eisenkappel felé. A városka előtti (észak felől közelítve) szoros déli végén jobbra egy hídon álkelünk a folyócskán és egy kis fatelep melletti parkolóban hagyjuk a kocsit. Folyásirányban sétálunk 1-2 percet a fal tövében, közvetlenül a vízparton található beszállásig.

A túra leírása:

A csobogó folyóvíz mellől indul a mászás egy 50 m körüli, csaknem függőleges, jól tagolt sziklafalon. Erőteljes felszökéssel indulunk (C), majd egy húzós traverz következik (C) amelyből egy ferde rámpa (B-C) vezet a falba. Meredeken mászunk fölfelé (C-D) a Bachwand szikláin, ahol a felszökéseket (C, C-D), kisebb pihenők szakítják meg. A falból kikapaszkodba rövid, meredek gyaloglás következik az erdőben. Egy aprócska áthajás (C-D) után meredek mészkőtorony magasodik fölénk, lentről nézve villámhárítószerűen bedrótozva. Cikk-cakkban mászunk a fenyőkkel körülvett, tagolt sziklákon (C), majd a meredek pilléren (Pfeiler, C). Ennek vége egy kitett sziklaél tetejére vezet. Innen egy rövid bevágás (B-C), majd pár lépés erdei séta visz a főfal (Hauptwand) aljába. A mászás eddig is meredek és megerőltető volt, az igazi nehézségek azonban ezen a falon várnak ránk.

Ferde rámpa vezet be a falba (C), majd rögtön nekivághatunk a steig kulcshelyének számító ferdén emelkedő traverzbe (D-E). Itt kampók szolgálnak lépésül, a fal viszont erősen visszahajlik, karból kell dolgoznunk. Rövid felszökés (D) után újabb traverz indul visszafelé (D), majd a kiszélesedő párkányon megpihenhetünk (C). A drót újabb visszakanyarral vezet föl a falszakasz tetejére. A rendkívül kitett falon kissé kilógva kapaszkodunk tovább (D), majd egy kiszögellést megkerülve a meredek falon pár erőteljes mozdulattal (D) kikapaszkodunk a falból.

A továbbiakban pár kisebb, meredek felszökés vár még ránk (B-C, C), köztük gyaloglószakaszokkal, majd egy C-s ferdén emelkedő mászás a steig végéhez vezet.

Lemenet:
A jelzett ösvényen pár egyszerűbb  mászó szakasszal kell még megbirkóznunk (B, B-C), amelyek változatosabbá teszik az erdei ösvényt. Elérjük a névadó Törökfej sziklát (Türkenkopf), ahol drótkötél biztosítással ülhetünk ki a szoros fölé magasodó sziklafal több száz méteres mélysége fölé. Innen hosszabb B-s klettersteig, majd könnyű gyalogösvény vezet vissza a parkolóba, amelyről rövid kitérőt tehetünk egy középkori sánc romjaihoz.

Megjegyzés:
Közepesen hosszú, rendkívül nehéz sportklettersteig, rövid extrém nehéz szakasszal. Tökéletesen kiépített, nagyon látványos és helyenként, főleg a főfal felső szakaszában, különösen kitett. Csak gyakorlott és jó fizikumú klettersteig mászóknak javasolt. Ha megfelelünk e kritériumnak, és jó az idő, vágjunk bele, mert garantált az örömmászás!

Mászható időszak:
április-november

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
HTL-steig
Kaiserschild

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D-E

bergsteigen.at: D-E

klettersteig.de: D-E

Extrém nehéz sportklettersteig egy látványos sziklaszoros meredek, kitett, nagyrészt függőleges sziklafalain. Az extrém szakasz (D-E) a Főfalon (Hauptwand) néhány méter, de e falszakasz egésze igen nehéz és kitett. Kiszállási lehetőség nincs. A kiépítettség tökéletes. Csak gyakorlott és kellően edzett klettersteig-mászóknak ajánlott.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie