CESARE PIAZZETTA VIA FERRATA

Olaszország, Canazei Nehézség: D
piazzfokep Hegység, csúcs, fal:
Dolomitok, Sella-csoport, Piz Boe 3152 m
Kiindulópont
Passo Pordoi (2239 m)
Teljes színtkülönbség:
950 m
Mászás:
Kb. 320 m
Időtartam:
A beszállásig: 1 h
A mászás: 2 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: déli
piazzatnez piazzetta-map

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach), majd Selva, Canazei, innen föl a Pordoi-hágóba (Passo Pordoi, 2239 m). A német temetőtől (Ossario tedesco) indul a jelzett ösvény föl a Soel-völgyön a beszállásig (2640 m).

A túra leírása:
A Dolomitok egyik híres útjának tövében állunk. A beszállás fölött egy közel függőleges falon kell fölmásznunk 7-8 métert, ez az út legnehezebb szakasza (D). Keskeny peremre jutunk föl, amelyen haránt fölfelé mászunk (C-D), majd újabb felszökés következik. Itt egy kisebb áthajlást kell leküzdenünk, de a magasra emelt lépőcövekek jól segítik a kapaszkodást (D). Innen repedések mentén kapaszkodunk egyik kisebb párkányról a másikra (C), míg egy meredeken fölfelé törő hasadékba nem érünk (C-D). Ennek felső szakszán kisebb létrán kapaszkodunk föl, amelynek ingatagsága segít fokozni az út izgalmait (C-D). Fölötte a terep egyszerűbbé válik (B), majd széles párkányra érünk föl. Innen azonban egy igen szűk kéményben felhernyózva juthatunk csak tovább (C-D), ha többen vagyunk, érdemes a hátizsákot hátrahagyni és külön föladogatni. A szűkület után viszont túl vagyunk a nehézségek zömén. Átkelünk egy mély hasadékon átívelő kötélhídon, majd tagolt sziklákon mászunk tovább (B-C). A könnyű, törmelékes gyaloglószakaszokkal tagolt mászások után egy 15 méter körüli fal alá érünk. Ennek közepén egy kidomborodó szikla okoz még pár nehéz pillanatot (D), de erőteljes húzással túljutva most már valóban túl vagyunk a ferrata mászós szakaszain. Az inkább gyaloglós részeken egy kisebb szakaszon (C) kell még karból is kapaszkodnunk, aztán a törmeléken botorkálva eldönthetjük, hogy jobbra térve egyenesen a lefelé vezető útra és a Forcella Pordoi felé vesszük az utat, vagy megmásszuk a Piz Boe 3152 méteres csúcsát – ez utóbbi a csodálatos körkilátás és a csúcson működő büfé miatt egyaránt javasolt…

Lemenet:
A csúcsról a jelzett ösvényen indulva mintegy 1 óra a Forcella Pordoi, ahonnan lifttel vagy a meredek bevágásban gyalog egyaránt leereszkedhetünk a Pordoi-hágóba.

Megjegyzés:
Tapasztalt és erős izomzattal rendelkező kletterezőknek ajánlott, mert a via ferrata alsó szakaszán végig karból is mászni kell és nagyon kitett.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Cap Piz Fassa (3152 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, túrabot

Hasonló klettersteig:
Senza Confini VF
Giuseppe Olivieri VF

Nehézség értékelése:


Saját értékelés: D

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: D-E

A beszállás fölötti 7-8 méter kifejezetten nehéz, kondis mászás, innen tovább a kötélhídig folyamatos a mászás és nagy erőkifejtésre van szükség a kitett falon. Följebb könnyebb, egy kisebb fal kivételével.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie