PIDINGER KLETTERSTEIG

Németország, Piding Nehézség: D
pidfokep

Hegység, csúcs, fal:
Chiemgauer Alpok, Hochstaufen
1771 m
Kiindulópont
Urwies,Wanderparkplatz (450 m)
Teljes színtkülönbség:
1321 m
Mászás:
750 m
Időtartam:
A beszállásig: 1,5 h

A mászás: 4-5 h
A csúcsig: 2 h
Lefelé: 2-3 h
Összesen: 7,5-9,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: északi

pidatnez pidinger-map

Falrajz
Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Salzburg, majd tovább a német határon, Piding-Mauthausennél lehajtva Urwies falu felé kanyarodunk, a falun áthaladva majd továbbhajtva az erdőnél balra földút, tábla jelzi a klettersteiget, tovább a parkolóig (450 m).
Innen jelzett úton és a klettersteig táblákat követve jutunk a beszállásig, 1020 m.

A túra leírása:
A hangulatosan kanyargó erdei ösvényt elhagyva kőtörmeléken érjük el a beszállást, amely máris jelzi, itt a vége a romantikus andalgásnak. Hatalmas, sziklás kuloár ér véget egy 20-30 méteres falban, ezen indul a biztosított szakasz (B-C). A függőleges szakaszt (C) leküzdve gyaloglóterep következik, majd újabb, kissé szelídebb falon kapaszkodunk tovább (B-C) a központi kuloár bal oldalában. Meredek kaptatók, könnyebb biztosított mászás (B) váltogatják egymást, mígnem elérjük a vízszintesen balra induló ösvényt, amely az első etap végét jelzi.
Pár perces lazítás következik a harántoló ösvényen, amely hatalmas, függőleges sziklatömb tövébe vezet. Innen az ösvényen továbbhaladva kiszállhatunk az útból. A nehézségek itt kezdődnek. Mintegy 100 métert mászunk föl hol cikk-cakkban (C-D), hol függőlegesen a szürke mészkőtáblán (D). Vaskampók segítik a kapaszkodást. Végül beérünk egy hasadékba, amelynek túlsó falán kapaszkodunk tovább, majd kitett traverz következik, amely kivezet a falból (C).
Néhány lépést teszünk földes-sáros terepen, fa létrákon gyalogolva, míg az újabb fal alá nem érünk. Itt indul a hegy 200 méteres nyugati sziklagerince, jobbra pedig újabb menekülőút kínálkozik (Notausstieg), ám ez az utolsó is egyben, a neheze pedig most következik: aki fáradt vagy sok volt az eddigi, jobb, ha kisétál.
A mászás nagy cikk-cakkokkal kezdődik (B-C), majd átkerülünk a gerinc keleti oldalára és egy függőleges bevágásban kapaszkodunk tovább (C-D). Innen a gerinc élén vezet az út, többszöri felszökésekkel (C). Följebb könnyebbé válik a terep (B), majd meredek kapaszkodással (C) érünk egy kisebb pihenőre, ahol a gerinctaréj véget ér.
Innen indul a főfal alá vezető hosszú harántolás. Az út eleje inkább sétaút (A), majd sziklás törmelékes bevágásba érünk némi szintvesztéssel (B). Ennek túloldalán egy meredek húzódzkodással kapaszkodunk ki (C), fölmászunk a megdőlt táblán (B-C), majd kitett traverzálás kezdődik hosszan (C). Végül beérünk a nagy főorom alatti kitáguló katlanba. Érdemes szusszanni, mert innen a csúcsig kb. 250 méter mászás vár még ránk és nem nagyon lesz lehetőség pihenni.
Egy megdőlt táblán kezdődik a kapaszkodás (B-C), majd a terep egyre meredekebbé válik. Még mindig oldalazunk a vízfolyásos sziklafalon (C), majd megkezdődik a mászás a csúcsig vezető hatalmas sziklafalon. Keskeny hasadék után (C-D) kijutunk a falra, amelynek felső szakasza kifejezetten meredek (C-D), míg a mélység egyre nő a talpunk alatt. Végül csöppnyi kis sziklapihenőre, afféle sasfészekre érünk föl. Újabb fallépcső következik, a fal fölöttünk szinte ránk borul. Meredek, csúszós szakaszok következnek (C, C-D), följebb egy lépésekkel sem ellátott függőleges szakasz teszi próbára szétrobbanni készülő bicepszeinket (D), majd a steig egy rövid, de nagyon meredek hasadékba ér (D), amelyből könnyebb mászással (C) újabb kis pihenőplaccra kerülünk.
Ez azonban még mindig nem a csúcs! Függőleges sziklaorom tornyosul fölénk, amelynek élén halad a klettersteig! Előbb izmos harántolással érünk a fal aljába (C-D), majd függőlegesen kapaszkodunk fölfelé (C-D). Följebb könnyebbé válik a terep (B-C), és csoda történik: az északi fal komor sötétsége után szemünkbe csillan az első napsugár! Fönt vagyunk! Innen csupán pár perc séta a csúcskereszt, vagy a Reichenhaller Haus látványos terasza és sörcsapja…

Lemenet:
Jelzett ösvény (piros) indul nyugatnak, amely a hegy nyugati gerincén, nagy körrel jut vissza a sziklafal alá, majd a parkolóhoz.

Megjegyzés:
Nagyon látványos és izgalmas klettersteig, sok kitett, függőleges szakasszal, nehéz mászással. Ezért, és a hosszúsága (1300 méter drót!), valamint a nagy szintkülönbség miatt csak gyakorlott, nagyon jó kondícióval rendelkező mászóknak ajánlott, és kizárólag stabil időjárási körülmények között! Vízvételi lehetőség csak a csúcs alatti menedékházban van, min. 1 literre, valamint energiapótlásra szükségünk lesz.

Mászható időszak:
május-október

Menedékház:
Reichenhaller Haus (1750)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű, túrabot

Hasonló klettersteig:
Kaiser-Franz-Joseph klettersteig
Irg klettersteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: D

 

Rendkívül hosszú és kondícióigényes mászás a Hochstaufen hatalmas északi falán. Három szakaszra bontható, amely közül a harmadik, a főorom 250 méteres, csaknem függőleges falának toronyiránt történő mászása a legizgalmasabb és legnehezebb. Végig izgalmas, kitett, technikás út, de a korábban több helyen megjelent D-E, sőt E minősítés túlzó.

2 megjegyzés »

  1. [...] Hasonló klettersteig: Kaiser-Franz-Joseph klettersteig Pidinger klettersteig [...]

  2. [...] Hasonló klettersteig: Kaiser-Franz-Joseph klettersteig Pidinger klettersteig [...]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie