Tata, a vizek városa

 tata1.jpg

 Kép és szöveg: Galli Károly

Tata Budapesttől az M1 autópályán alig egy óra autózással elérhető. Szinte minden megtalálható itt, ami a színes látnivalókra, történeti és kulturális értékekre, túralehetőségekre, kikapcsolódásra vágyó  városi ember számára izgalmas és vonzó.

Forrásvidék

Komárom-Esztergom megye gyöngyszeme a Gerecse nyugati lábánál elterülő hangulatos városka és a pannon hangulatú vidék. A barokk belvárossal, nagy kiterjedésû parkokkal rendelkező Tatát a vizek városának is nevezik. A térség meghatározó táji eleme az Által-ér, és a vizéből duzzasztott tavak: az Öreg-tó, a Cseke-tó, a Derítő-tó. Külön érték a másfél száznál több karsztforrás, amelyekben a Gerecse karsztfelszínére hullott esővíz bukkan a felszínre – több esetben a tavak fenekén.

Vízi vár az Öreg-tavon
Az Öreg-tó partján magasodó, igen jó állapotú Tatai-vár és környéke a város kiemelkedő értéke és látványossága. Története nem annyira véres harcokról, sokkal inkább a középkori királyoknak kijáró gazdagságról szól, mégis változatos, és történelmi jelentősége sem elhanyagolható. Korai magja az Árpád-korban létesült, első írásos említése 1221-ből való, amikor is a Csák nemzetség birtokolta. Nagyszabású építkezések Luxemburgi Zsigmond alatt történtek 1397 és 1409 között. Négy saroktornya tágas belelső udvart fogott közre – ezekbõl ma csak a déli szárny látható. Újabb fénykorát Hunyadi Mátyás alatt élte. A középkori várat 1465 táján Mátyás reneszánsz palotává alakíttatta. A vár legfőbb funkciója a király pihenésének biztosítása, külhoni fejedelmek, uralkodók nagy pompával történő fogadása volt. A török időkben a dunántúli végvári vonal részévé vált, Tata és Győr védelmét biztosította. Ekkor külső várfal, rondella, vizesárok épült. A harcok során többször gazdát cserélt. Az 1570-es években korszerű erődnek építették át, és  ó-olasz rendszerű bástyáinak tövét az Öreg-tó vizével árasztották el. 1683-ban a Bécs ellen induló Musztafa felrobbantotta. Az eredeti várból így is sok megmaradt. Helyreállítását Fellner Jakab tervei alapján kezdték meg 1760 körül. A ma is látható palota emeletét, ablakait és ajtókereteit csak a 19. sz. elején, a romantika stílusjegyében építették az eredeti kápolnafalra, neogótikus jegyekkel. A 19. sz. végén, 20. sz elején további, az olasz gótikát idéző ablakkeretek, boltozatok és feljárók épültek.

MA A TATAI VÁRBAN A KUNY DOMOKOS MÚZEUM MÚKÖDIK, AHOL RÓMAI   ÉS KÖZÉPKORI KŐTÁR, FAJANSZ MANUFAKTÚRA, A TATAI FAZEKASSÁGOT  ÉS A 18- 19. SZ.-I MEZÕVÁROS ÉLETET BEMUTATÓ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS TEKINTHETŐ MEG.

tata-var.jpg

Európai kincs   az 1997-ben megnyílt, rekonstruált belső tér, a római kori, pannóniai Brigetio településről származó freskókkal.

Kálvária-domb és Geológiai Múzeum

Maga a Kálvária-domb a hívő emberek kegyhelye, a vallási indíttatású utazások fontos célpontja.  A Kálvária-domb Geológiai Természetvédelmi Terület a geológia és paleontológia iránt érdeklődőknek nyújt igazi csemegét. Szabadtéri kiállításon lehet tanulmányozni a földtörténeti középkorból származó megkövesedett ősmaradványokat, a gerecsei termálkarszt képződményeit, a Megalodus-barlang falában a triászkori Megalodus-kagylókat. A közeli Fellner Jakab kilátóból remek panoráma nyílik a környékre.

kalvaria.jpg

Óratorony

Fellner Jakab tervei alapján 1763-ban építette Éder József tatai ácsmester. A város középpontjában található épület nyolcszögletes tégla alapon áll, amelyre fából készült felépítmény készült, ezen került elhelyezésre a négy óralap.

oratorony.jpg

Cifra-malom

Hajdan tucatnál is több vízimalom működött a város területén. Az 1587-ből már írásos emlékkel rendelkező műemlék az Öreg-tó középső zsilipjénél épült, és 1968-ig őröltek benne.

cifra1.jpg

Vértesszőlős - Samu Nyomában
Tatáról Tatabánya felé visszaindulva érhető el az Által-ér mentén fekvő kis falu. Nemzetközi ismertségét a 350 ezer évvel ezelőtt erre bolyongó előembernek (Homo erectus seu sapiens Paleohungaricus) köszönheti, amelynek csontmaradvá-nyait (nyakszirtcsont, 2 gyermekfog), lábnyomát, csont- és kőeszközeit, valamint tűzhelyét a 60-as években tárták fel Vértes László vezetésével. A leleteket a falu melletti Szabadtéri Múzeumban lehet tanulmányozni.

[Gallery not found]

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie