Megyerhegyi-tengerszem – Zempléni-hegység

 Malomkőfejtők nyomában

Sárospatak, Zempléni-hegység

 

A Tokaj Hegyalja gyönyörűséges, világörökségi védettségű tájain barangolva mindenképp érdemes rövid kitérőt tenni a Sárospatak fölött emelkedő Megyer-hegy 300 méteres kúpján található tengerszemhez.
Az erdőből kibukkanva ijesztő, teljesen sima felszínû, függőleges sziklafalakkal határolt sziklakatlanban találjuk magunkat  – a hegy tetején! A falak csillogó vizű tavacskát fognak közre. Hogyan alakulhatott ez ki? Nos, a Megyerhegyi tengerszem nem természetes képződmény. Emberkéz formálta, vájta, kaparta ki ezt az impozáns méretű „gödröt”, amelyben összegyűlik az esővíz. Ez táplálja a kis tavacskát, mivel saját forrása nincs.
A hely igazi geológiai és kultúrtörténeti érdekesség. Anyaga riolittufa, amelyet átjártak az utóvulkáni tevékenység kovasavas oldatai. A tufa így megkeményedett, a benne lévő kvarcszemcsék miatt kiváló csiszoló-dörzsölő tulajdonságokkal rendelkezik.
A középkorban, a 15. sz.-tól bányászták itt a malomkövet. A bányászok saját maguknak kis fülkéket vájtak a bánya falába, itt laktak. A hajdani bányaudvaron ma is megfigyelhető néhány félig kész malomkő, illetve a kőfaragó tevékenység melléktermékei.
Ma a tengerszem turisztikailag kiépített, információs táblák segítik a tájékozódást, és korlátok fokozzák a biztonságot azok számára, akik felülről – a hajdani bánya pereméről – is szeretnének bepillantani a vízzel kitöltött katlanba.
A túrát egész napos élményszerző programmá lehet fejleszteni, ha összekötjük a Malomkő tanösvény bejárásával. A túra Sárospatakról,   a Református Kollégium iskola kertjéből indul és a sárospataki Várkertbe érkezik vissza.  Teljes hossza mintegy 12 km, megtételére  4-5 órát érdemes szánni. A Bükki Nemzeti Park (a Zempléni Tájvédelmi Körzet hozzá tartozik) által létrehozott komplex környezetismereti tanösvény 17 állomásból áll. Érinti Makkoshotyka és Hercegkút településeket, ezen túl a Megyerhegyi tengerszemet, a Király-hegyet, a Nagy-Bot-kő gejzírkúpját, a gomboshegyi és kőporosi pincéket, valamint bemutatja a térség jellemző természetes és mesterséges növényvilágát.

Megközelítés: Sárospatakról indulva a piros jelzésű turistaúton kb. 1 óra gyaloglással érhető el a tengerszem. Át kell kelni a 37. sz. főúton, de itt leparkolva is indítható a túra. Hosszan föl a szőlők között, majd az erdőbe érve a jelzést követve 10-20 perc. A sziklakatlan felülről körbejárható és a turistaút visszavezet a felfelé útra.

Szöveg és kép: Galli Károly

Kapcsolódó cikkek:

http://www.hegyvilag.hu/?p=81

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie