ATTERSEE (MAHDLGUPF) KLETTERSTEIG

Ausztria, Felső-Ausztria (Oberösterreich), Weißenbach am Attersee Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Oberösterreichische Voralpen
Mahdlgupf, 1261 m
Kiindulópont
Parkoló Weissenbach-nál (480 m)
Teljes színtkülönbség:
781 m
Mászás:
600 m
Időtartam:
A beszállásig: 30 p

A mászás: 2-3 h
Lefelé: 1 h
Összesen: 4-5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Jó Kiváló
Fekvés: Nyugati


Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A1 autópálya Hegyeshalom – Bécs – Seewalchen am Attersee (4-5 óra), majd a tóparton balra a part mentén a tó délkeleti oldalán Weißenbach am Attersee településig. Itt az elágazásnál balra Bad Ischl felé, a kereszteződéstől kb. 500 m a parkoló, ahol balra az erdőben, táblával jelezve indul a klettersteighez vezető Nikoloweg, amely egyben egy geológiai tanösvény. Az ösvényen visszafelé a falu fölé érünk (a Postl Hoteltól is vezet ide ösvény), elhaladunk a jobbra induló visszaút torkolatánál (Schobersteinweg, 820), majd kb. negyedóra gyaloglással érünk a klettersteiget jelző tábláig. Innen még 5 p a beszállás fölfelé (650 m).

A túra leírása:

A steig három fő szakaszra bontható. Az első a nagy repedésig tart és tagolt sziklákon, olykor törmelékes terepen vezet, max. C nehézségben. A második a Weisse Wand hatalmas fala alatti repedés mentén vezet ferdén és hosszan fölfelé, az egyre meredekebbé váló felső szakaszon található a kulcshely, egy rövidke D áthajlás. A harmadik a lefutó oldalgerincen vezet a tetőperemig, kisebb felszökések és átkötő gerincszakaszok (C, C-D) váltják egymást.

A beszállás fölött egy rövid traverz majd egy meredek kémény jelentik az első erőpróbát (B-C). Nem sokkal fölötte kisebb áthajlás következik (C), majd rövid gyaloglóterepre érünk. Innen jól tagolt sziklákon (B, B-C) érünk be a Weisse Wand félelmetes fala alá. A jelző nem túlzás: nem csak a látvány ijesztő, de körülöttünk a köveken mindenhol a magasból lehulló kövek becsapódásnyomait lehet fölfedezni, azaz fokozottan kőhullásveszélyes terepen járunk! Igyekezzünk minél gyorsabban a fal tövébe érni, ahol ez a veszély sokkal kisebb.

A fal alatt balra megdőlt tábla vezet föl nagy magasságba, ezen mászunk fölfelé hosszan (B-C, C). Nedves szakaszokra, csöpögésre itt még száraz időben is számíthatunk. Apró vaspöckök segítik a mászást. Egyre jobban kiemelkedünk, egyre látványosabb a sziklavilág, amelyben fölfelé kapaszkodunk, és egyre meredekebb és kitettebb a mászás. Végül beérünk egy kisebb áthajlás alá (Schokoladen-áthajás, D), ez a kulcshely. Pár erőteljes mozdulattal kimásszuk. Fölötte hosszan kapaszkodunk még fölfelé vaspöckök segítségével, nagy mélységek fölött – a Betonwand B minősítésű, esésirányban fölfelé törő, meredek cöveksora bizony nem a Raxon megszokott, B-nek nevezett drótos ösvényekre emlékeztet. Egy kisebb, C áthajlás is vár még ránk egy nagyon kitett falszakasz tetején – itt talán a legszebb az Attersee panorámája alattunk. Majd néhány csenevész fenyő jelzi, hogy kiértünk a falból. Füves kis pihenőre érünk, itt lehet heverészni, eszegetni, gyönyörködni a panorámában, mielőtt nekiveselkednénk a harmadik szakasznak: indul a gerinctúra!

Egy könnyű fölmászás (B), majd egy kisebb scharte (B) vezet be a csúcsról lefutó oldalgerincbe, amely meredeken, a túloldali fal nagy mélysége fölött indul fölfelé (B-C). Kisebb mászós szakaszok és a fenyők, törpefenyők között vezető rövid, gyaloglós átkötőszakaszok váltogatják egymást, miközben azért masszívan szedjük a szintet. Följebb több meredek sziklalépcső teszi változatossá a mászást. Az első B-C nehézségű, majd némi gyaloglás után egy függőleges falacskához érünk (C). Fölötte emelkedik a gerincszakasz legkomolyabb mászása (a tetején C-D). Ezt követően már csak a kiszállófallal kell megküzdeni (C) és fönt állunk a Mahdlgupf (1261 m) csúcsán, ami valójában a főgerinc egy kisebb kiemelkedése.

Lemenet:
A jelzett út (Schobersteinweg, 820) egyértelműen visszavezet a kiindulóponthoz, közben több, szép kilátást nyújtó rövid kitérővel.

Megjegyzés:
Ez a steig látszólagos relatív könnyűsége ellenére – egy rövid D áthajlás, itt-ott C-D, a többi C, B-C – igazi élmény a tapasztaltabb mászóknak, kezdőknek viszont nagyon nem ajánlanánk. Itt a B, B-C szakaszok is mászósak és helyenként közel függőlegesek! 600 métert mászni jó kondíciót igényel, továbbá a gyakorlottság, a jó mászótechnika és a jelentős kitettségre való tekintettel a szédülésmentesség alapvető. Eső után a földes szakaszok sara végigkenődik a teljes útvonalon, a nagy repedés alsó szakasza pedig amúgy is nedves, csöpögős – ilyenkor jóval nehezebbé válik a mászás a csúszós sziklákon és cövekeken. Helyenként szmájli jelek mutatják, hány mászóméter van még hátra – minél kevesebb, annál szomorúbb! A kilátás gyönyörű, a biztosítás tökéletes.

Mászható időszak:
április-október

Menedékház:
-

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Schermberg klettersteig – Tassilo
Berthesgadener Hochtronsteig

Nehézség értékelése:

Saját értékelés: D

bergsteigen.at: D

klettersteig.de: D

Hosszú, végig mászós, helyenként nagyon kitett modern sportklettersteig, egy rövid D, 1-2 rövid C-D szakasszal, a többi C vagy könnyebb. A biztosítás tökéletes, ahol kell, cövekek segítik a mászást. Mégis kondícióigényes, komoly steig, nem kezdőknek való. Eső után végig nedves és sáros.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie