LUKA-INNERKOFLER VIA FERRATA

Olaszország, Cortina d’Ampezzo Nehézség: B-C
lukafokep Hegység, csúcs, fal:
Dolomitok, Lavaredo-csoport, Monte Paterno (Patenkofel) 2744 m
Kiindulópont
Auronzo menedékház (2320 m)
Teljes színtkülönbség:
Kb. 424 m
Mászás:
339 m
Időtartam:
A Rif. Locatelli-ig: 1 h
Mászás: 1,5-2 h
Lefelé: 1 h
Összesen: 3,5-4 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: -
lukaatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach). Innen Cortina d’Ampezzo felé, majd balra elkanyarodunk a Misurina-hágó felé, itt ismét balra az Auronzo menedékház, Tre Cinne (Drei Cinnen) felé vezető fizetős útra. Az Auronzo háztól gyalog a Tre Cinne megkerülésével (tetszés szerint balra vagy jobbra) a Locatelli menedékházig, innen indul a mászás).

A túra leírása:
A szép időben mindig zsúfolt Locatelli menedékház teraszával szemben emelkedő gerincen indul az út. Ne feledjük, innen nyílik a legszebb panoráma a híres „három nővérre” – Tre Cinne -, ezért a környék nagyon népszerű kirándulóhely. Valóban csodálatos vidéken vezet az utunk, a Monte Paterno pedig ennek a középpontjában áll. A csúcs felé vezető csipkés gerinc alatt indulunk, majd egy sziklaablakon a gerinctől keletre eső hegyvidékre nyílik gyönyörű kilátás.
Innen indul a hosszú alagút. Jobbára meredek falépcsőkön lépkedünk fölfelé a sötétben, görnyedt testtartásban az alacsony sziklaplafon miatt. Az egyhangúságot csak egy-egy, a gerinc sziklájába vágott ablak, kilépő töri meg. Végre kiérünk a kavernából és jobbra mindjárt indul a via ferrata.
Előbb meredeken fölfelé mászunk (B), majd egy hosszú rámpa vezet egyre följebb. Ez kivezet egy szűk kis hágóba. Innen jobb kéz felé, egy bevágást átlépve indul a ferrata legizgalmasabb része. Alulról nézve komolynak tűnik a fal, valójában azonban könnyű, mégha kissé kitett is a mászás. Erre fogunk lefelé is jönni, de ez nem okozhat problémát. Előbb jobbra kapaszkodunk föl egy peremen, majd balra vissza, itt már nagy a mélység a talpunk alatt. Végül pár lépéssel kimászunk a letörésből. A továbbiakban törmelékes sziklaterepen érjük el a csúcsot, ahonnan a Tre Cinnére nyílik páratlan kilátás – aki csalódott lenne a túl könnyű útban, ez által talán kárpótlást nyer.

Lemenet:
A hágóig ugyanerre, majd választhatunk: balra innen indul a Forcelle út (A-B), ami igen látványos, kb. 2 óra a parkolóig. A visszaút lefelé vezet a törmeléklejtőn (jelzések) majd jobbra egy sziklafal felső részén, keskeny hajdani katonai úton, nagy mélység fölött. Végül leereszkedünk a gerinc túloldalán a Lavaredo menedékház felé, itt újabb, igaz rövid görnyedős alagút és némi drótkötél is vár még ránk.

Megjegyzés:
Az alagútban helyenként szinte teljes a sötétség, érdemes fejlámpát vinni. Az alagút elején vegyük föl a sisakot, mert az alacsony sziklaplafon miatt egy óvatlan mozdulattal súlyos fejsérülést szerezhetünk!

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Locatelli menedékház (Drei Cinnen Hütte, 2405 m)
Lavaredo menedékház (2344 m)

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, fejlámpa

Hasonló klettersteig:
Cellonstollen klettersteig

Nehézség értékelése:


Saját értékelés: B-C

bergsteigen.at: -

klettersteig.de: B-C


Technikailag könnyű, de látványos helyeken vezetett túra, amely egy hosszú és fárasztó katonai alagúttal indul.

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie