CESCO TOMASELLI VIA FERRATA

Olaszország, Dolomitok, Cortina d’Ampezzo Nehézség: D
Hegység, csúcs, fal:
Fanis-csoport, Cima Fanis déli csúcs, 2980 m

Kiindulópont
Falzarego-hágó parkoló (2105 m)
Teljes szintkülönbség:
875 m
Mászás:
350 m
Időtartam:
A beszállásig: 2 h
A mászás: 1-1,5 h
Lefelé: 2 h
Összesen: 5-5,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: délnyugati

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
Az ausztriai A2 autópályán Willach-ig, majd tovább Lienz, Dobiaccio (Toblach). Innen Cortina d’Ampezzo, majd jobbra a Passo Falzarego felé kanyarodunk. A hágóból a 402-es jelzett úton a Lagazuoi-torony és a lift alatt, a tornyot jobbra kerülve megyünk a hágóig (Forcella Travenanzes, 2507 m, útjelző tábla). Innen a 206-os út vezet a Forcella Gasser Depot (2540 m) hágóig ahol újabb útjelző mutatja az utat a Tomaselli beszállása felé (20B). Jobbra a Tofana di Rozes hatalmas falait láthatjuk, ahol a Lipella via ferrata vezet, szemközt pedig a Fanis elképesztő sziklatornyait, amelyek közül a balra eső a déli torony. A torony alatt balra föl a Forcella Grande-ig, majd egy régi katonai alagúton átjutva érünk arra a platóra, ahol a bivakház (Bivacco della Chiesa, 2630 m) áll. Fölöttünk a kezdőfal, a beszállás innen 2 perc.

A túra leírása:

Fölmászunk a törmeléklejtőn, majd rövid C-s felszökés után mindjárt balra egy igen kitett traverzben találjuk magunkat, ahol az apró sziklalépéseket kell megtalálnunk a továbbjutáshoz (C-D) – a látványos háttér miatt a legtöbb fotó itt készül. Innen hosszan mászunk föl a meredek, kitett falon, mesterséges lépések nélkül (C-D), párhuzamosan az I. világháborús falétrákkal. A kezdőfalból kimászva törmelékes, gyaloglós és könnyebb mászós szakaszok váltják egymást fantasztikus sziklatornyok között. Följebb érve kezdődik a steig felső, keményebb szakasza. Innen már látható a csúcstömb és az oda vezető meredek bevágás.

Hosszan mászunk föl a jobbra emelkedő torony oldalában (C, C-D, olykor rövid szakaszon D), egyre növekvő, komoly mélység fölött. A csúcsgerincen elképesztő sziklatűk sorakoznak fölöttünk. Beérünk a csúcs és a jobb oldali torony közötti meredek bevágás alá. Egy repedés mentén araszolunk föl (D), majd apró, kitett csorbába érünk, minkét oldalon mélységgel. Kitett, meredek, gyönyörűen oldott fal emelkedik fölöttünk. Ezen cikk-cakkban, majd egyenesen fölfelé vezet a drót (C) a csúcsgerinc pereméig, innen pár méter gyaloglás még a Cima Fanis déli csúcsa (2980 m).

Lemenet:
Lemászás a Cima Fanes északkeleti útján (via ferrata, C), a klettersteig leírását lásd ott! Visszaérve a bivakhoz érdemes a Grand Lagazuoi nyugati oldalán visszatérni, mert igen látványos túraútvonal, amely tehát a Lagazuoi-hágóba vezet (2573 m), ahonnan csak pár perc a Forcella Travenanzes, innen gyorsan visszatérhetünk a Falzarego-hágóba. Érdemesebb azonban föltúrázni a Lagazuoi csúcsára (2752 m), ahonnan szép a kilátás és étterem is működik. Akár lifttel is lejuthatunk a Falzarego-hágóba, de választhatjuk a katonai alagutat is, amely igen látványos sziklába vájt járatrendszer, amelyben kb. 400 m szintet ereszkedünk (fejlámpa szükséges!).

Megjegyzés:
A Dolomitok egyik legszebb, leglátványosabb via ferratája. Nehéz, mászós útvonal páratlan kilátás mellett. A mesterséges lépések nem jellemzők ebben az útban. Történelmi érdekesség, hogy I. világháborús katonai útvonal mentén épült, a hajdani falétrák szomorú mementóként még ma is láthatók a falban. Gyakorlottabb mászóknak ajánlott, csak stabil időjárás mellett. A csúcs lemeneti útja egy önálló, nehéz (C), helyenként nagyon kitett ferrata. Túraúton nem közelíthető meg a csúcs.

Mászható időszak:
június-október

Menedékház:
Bivacco della Chiesa, 2630 m

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Cesare Piazzetta
Senza Confini

Szerző: Galli Károly
Fotó: Galli Károly, Gyulai Péter














Nehézség értékelése:
Saját értékelés: D
bergsteigen.at: D
klettersteig.de: D-E

Vérbeli alpin, dolomitokbéli via ferrata. Nehéz és kitett kezdőfal (C-D), majd könnyű mászást és gyaloglást követően a csúcstömb oldalában ismét nehéz (D) mászás egy bevágásban. A biztosítás megbízható, mesterséges lépést csak keveset találunk. Kiszállni nem lehet az útból. A csúcsról csak a C-s északi ferratán tudunk leereszkedni!

Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie