JOHNSBACH ÜBUNGKLETTERSTEIG

Ausztria, Stájerország (Steiermark), Johnsbach Nehézség: C-D (D-E)
johnfokep Hegység, csúcs, fal:
Ennstaler-Alpok,
Pfarrberg, 900 m
Kiindulópont
Johnsbach parkoló
Teljes színtkülönbség:
140 m
Mászás:
140 m
Időtartam:
A mászás: 45 p
Lefelé: 20 p
Összesen: 1-1,5 h

Kiépítés
Rossz Tűrhető Kiváló
Fekvés: keleti
johnatnez mapkeszul1

Részletes beszámoló

Megközelíthetőség:
A Hegyeshalom-Bécs-A2 autópályán (Graz), majd S6, utána A9 autópálya Triebenig, itt át a hágón Admont felé, majd vissza a 146-os úton, amelyről jobbra, dél felé érünk egy sziklaszoroson át Johnsbach falucskába, ahol a kocsit hagyhatjuk.
A klettersteig egy alagút után, a falu előtti sziklaszorosban található, itt is lehet parkolni, ha van hely. A falu innen kb. 500 m. A patakon átkelve rögtön indul a mászás.

A túra leírása:
A zúgó hegyi patak partján emelkedő függőleges sziklafalon egy drótkötél létrán kezdjük meg a mászást. Meredek, kissé visszahajló kampósor következik (C-D), megijedni azonban nem kell, csak mászunk fölfelé, mint egy létrán. Följebb a terep könnyebb lesz (B), egyben elérjük a nehezebb variáns kiágazását (jobbra). Fenyők között mászunk tovább a keskeny meredek gerincél lépcsőzetes szikláin (B, B-C). Följebb érve újra beszállhatunk a nehezebb változatba. Tovább mászva egy meredek bevágásba érünk, majd fölérünk egy kisebb platóra, ide érkezik a nehezebb variáns is.
Innen az egyre kevésbé meredek gerincen kapaszkodunk tovább (B) annak tetejéig (A). A sziklatorony túl oldalán izgalmas lemászás következik.
Előbb egy kisebb lépcsőn mászunk le (B), majd némi traverz után megkerülünk egy kisebb tornyot, majd egy igen meredek falon ereszkedünk le (C), mígnem elérjük az erdő talajszintjét.

 A nehezebb variáns: izmos kis felszökéssel indul (D-E), majd egy könnyebb szakasz után némileg visszahajló, erőteljes kapaszkodással (D) mászunk a patak fölött, kampók, vaspöckök segítségével. Nagyon jól adja vissza a nagy kletersteigek D részeinek „fílingjét”, nehézségét.

 Lemenet:
A sziklát megkerülve, a fal mentén kell visszaereszkedni az erdőben-bozótosban a parkolóig (az ösvényt könnyű eltéveszteni, de ha mindig lefelé megyünk, visszaérünk a patakhoz).

Megjegyzés:
Kiváló gyakorló útvonal ügyesebb kezdőknek, ahol C, C-D nehézségben próbálhatják ki a klettersteigek nyújtotta élményt, szokhatják a mélységet és kitettséget, valamint a lefelé mászást függőleges falon. Mindezt biztonságosan kiépített útvonalon. A nehezebb variáns (D, D-E) erősen kitett, kissé visszahajló, ezt már csak tapasztaltabb mászóknak lehet ajánlani.
A D útvonal mellett egy lentről induló, de a normál útról is elérhető harmadik, D-E, E útvonal is található, egy félelmetes, hátrahajló drótkötél létrával. Ez a variáns ottjártamkor (2009. április) igen rossz állapotúnak tűnt, így nem próbáltam ki.

Mászható időszak:
március-november

Menedékház:
nincs

Felszerelés:
Sisak, klettersteig-szett, kesztyű

Hasonló klettersteig:
Hias klettersteig
Klettersteig-Rundtour














Nehézség értékelése:
Saját értékelés: C-D (D-E)
bergsteigen.at: -
klettersteig.de: C-D

Kissé nehéz, jól kiépített, rövid mászás (jellemzően C) némi kitettséggel, a végén függőleges ereszkedéssel. A nehezebb variáns kifejezetten izmos, itt-ott kissé visszahajló, kitett (D, D-E).


Megjegyzés hozzáfűzése

A megjegyzés hozzáfűzéséhez be kell lépnie